Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.07.2018 08:05

Na Pustom hrade otvoria infobod a bufet


Pozvánka na otvorenie


Pustý hrad je pýchou mesta Zvolen: patrí medzi najvýznamnejšie národné pamiatky, výskum, ktorý na ňom prebieha nepretržite od roku 1992, odhalí každý rok nové prekvapenia a jeho návštevnosť rastie. Aby mesto podporilo služby turistom, otvára teraz bufet a informačné centrum.


Ide o zrubový objekt, ktorý sa pôvodne nachádzal pred vstupom na Horný hrad. Začiatkom roka 2018 ho Lesný podnik presunul a postupne zrekonštruoval. „Pôvodné umiestnenie objektu nebolo vyhovujúce, turisti si k nemu nenachádzali cestu. Preto sme chatu presunuli pod Dolný hrad. Túto lokalitu schválili aj pamiatkari,“ hovorí primátorka Lenka Balkovičová a dodáva: „Ide nám jednoducho o to, aby mali turisti na hrade základný servis – nápoje, jedlo, suveníry a informácie a aby sa to všetko dialo v príjemnom prostredí.“

Objekt má pôdorysnú rozlohu 9 x 16 m2, tvorí ho vnútorná miestnosť s pieckou, a vonkajšia zastrešená terasa, turisti tak nájdu útočisko aj v zlom počasí. Novinkou je výkonná fotovoltaika, ktorá by mala zabezpečiť aspoň čiastočnú energetickú nezávislosť objektu. „Štyri solárne panely so švajčiarskou technológiou samoregulácie by mali vyprodukovať priemerne 8 kW stáleho prúdu, čo zabezpečí svietenie a prevádzku strojov vo vnútri objektu,“ vysvetľuje Ivan Gallo, riaditeľ Lesného podniku. Objekt bude tento rok skúšobne otvorený do konca septembra, prevádzkovať by ho mal Lesný podnik prostredníctvom súkromného nájomcu.

Chata na Dolnom hrade by mala byť slávnostne otvorená v piatok, 27. 7. o 10.00 hod. „Na toto otvorenie sú srdečne pozvaní všetci turisti či ktokoľvek, kto fandí nášmu Pustému hradu,“ uzatvára primátorka Lenka Balkovičová.

Autor: (ts-mesto Zvolen)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.08.2018
Pokrstili novú publikáciu o Pustom hrade
Mesto Zvolen vydalo novú knihu o Pustom hrade a Peťuši s najnovšími poznatkami z výskumov od autorov Jána Beljaka, Noémi Beljak Pažinovej, Michala Šimkovica
viac
25.08.2021
Na Pustom hrade bude opäť kráľovská svadba
Reprodukcia kráľovskej svadby, ktorá sa pôvodne uskutočnila pred viac ako 750 rokmi na Pustom hrade nad Zvolenom, bude v sobotu (28. 8.) na tom istom mieste.
viac
23.10.2021
Na Pustom hrade otvorili obnovený náučný chodník s 21 tabuľami
Počas slávnostného otvorenia náučného chodníka boli návštevníkom predstavené i archeopieskovisko a štúdia realizovateľnosti via ferratového areálu v okolí hradu.
viac
02.08.2023
Pustý hrad chcú zatraktívniť a ešte viac otvoriť návštevníkom
O finančnú podporu z eurofondov vo výške 1,7 milióna eur sa bude uchádzať mesto Zvolen s projektmi na obnovu a zatraktívnenie Pustého hradu. Uviedol to vedúci výskumu na Pustom hrade Ján Beljak.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %