Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
31.05.2017 07:00

Na severnom Spiši a v Pieninách pribúdajú špeciálne horské cyklotrasy


Singletrails Lechnica.


Na severnom Spiši a v Pieninách majú milovníci horskej cyklistiky k dispozícii aj takzvané singletraily. V regióne sa nachádzajú za Ľubovnianskym hradom a pri obci Lechnica v okrese Kežmarok.


"Singletraily sú jednosmerné chodníky určené iba pre bicykle a povolený je len zjazd. Nachádzajú sa pod Oslím vrchom za Ľubovnianskym hradom, ale už aj v Pieninách, konkrétne v Lechnici," priblížila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš-Pieniny Erika Šalatová. Podľa jej slov nové poňatie cyklistického zážitku môžu športovci prežiť na troch trasách pod Ľubovnianskym hradom, pričom každá z nich je pomenovaná po zvieracích obyvateľoch parku a regiónu.       

Vlčia stopa sa začína na hrebeni Oslieho vrchu. Podľa Šalatovej je to kľukatá technická trať prechádzajúca rôznorodým lesom, pričom reliéf lesa je zvrásnený. Má dĺžku tri kilometre s prevýšením 250 metrov a približne 110 zákrut. Jej prejdenie trvá stredne pokročilému cyklistovi približne 11 minút. "V spodnej pasáži je vybudovaných pár skokov, ale kto chce, ten si nájde prírodné skoky aj na iných miestach na trati," opísala.       

Medvedia stopa, dlhá zhruba 600 metrov, bola špeciálne stavaná pre cyklistov obľubujúcich skoky všetkých veľkostí. "Okrem technicky náročnejšieho výjazdu je dosť podobná Vlčej stope, akurát ponúka možnosť dvoch variácií zjazdu a skoky. Úplne z iného súdka je Rysia stopa dlhá okolo 500 metrov. Nachádza sa v exponovanom teréne a jej prejazd si vyžaduje svižnosť a stopercentnú pozornosť skúseného jazdca," dodala Šalatová.      

Singletraily sa v Pieninách nachádzajú aj pri obci Lechnica. Trať je prispôsobená nielen pre skúsených nadšencov horskej cyklistiky, ale aj pre rodiny s deťmi.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.11.2016
V jeseni láka turistov na severnom Spiši Cesta minerálnych prameňov
Počas leta navštívili región severného Spiša a Pienin najmä návštevníci zo Slovenska. Prekvapením tohtoročnej sezóny bol narastajúci počet turistov z Izraela či severských krajín.
viac
04.07.2017
Cyklovýlety po Liptove so sprievodcom
Krásy Liptova sa dajú spoznávať aj na dvoch kolesách. Na každú nedeľu počas leta Liptáci pripravili fakultatívne cyklovýlety so sprievodcom. To čo dovolenkárov isto poteší je fakt, že výlety po najkrajších trasách Liptova sú pre záujemcov bezplatné.
viac
19.06.2020
Vladičský raj ponúka do 100 kilometrov turistických trás
Prihraničná obec Vladiča v Stropkovskom okrese, ktorá vznikla zlúčením piatich obcí Malá a Veľká Driečna, Nižná a Vyšná Vladiča a Suchá sa vďaka okolitej prírode a pokojnému prostrediu teší stále väčšiemu záujmu turistov.
viac
06.04.2021
Cyklotrasy v okolí Krupiny ocenia aj náročnejší turisti
Cyklotrasy v okolí Krupiny ocenia aj náročnejší turisti. Okrem cestičiek v prostredí viníc, lúk či dedín, v ktorých sú stále živé tradície, sa v regióne Hont nachádzajú aj trasy, ktoré sú náročné a vhodné pre horské bicykle.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %