Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.01.2019 04:50

Na Sídlisku Ťahanovce odstrelili pri mimoriadnom love 12 diviakov


Hon na diviaky v obytnej zóne košickej mestskej časti Ťahanovce. FOTO TASR - František Iván


Lov na diviaky sa v sobotu konal v okolí Americkej triedy na košickom Sídlisku Ťahanovce. V tejto obytnej zóne je dlhodobý problém s premnoženými diviakmi, ktoré sa prechádzajú po prístupovej ceste a napádajú psov. Pred dvoma týždňami dokonca napadli policajnú hliadku.


Podľa starostu mestskej časti Miloša Ihnáta akcia dopadla nad očakávanie. "Zabitých bolo 12 kusov divej zveri vrátane údajnej vodkyne tejto čriedy, takže tie prasatá by sa sem už nemali vracať," povedal pre TASR. Akcia trvala od 8.00 do 13.00 h za účasti desiatok poľovníkov a honcov a v súčinnosti so štátnou a mestskou políciou. Zahŕňala okolie čerpacej stanice a Sadu mládeže.       

Mestská časť získala povolenie na mimoriadny lov diviačej zveri vo všetkých kategóriách a v neobmedzenom počte od Okresného úradu Košice. Povolenie podľa Ihnáta platí až do 28. februára. "Uvidíme, aké budú odozvy obyvateľov, či budú ešte niekde stretávať diviaky. Ak áno, budeme musieť akciu zopakovať," povedal.       

Pripomenul pritom, že odstrel diviakov je len sekundárne riešenie. Hlavným problémom sú náletové dreviny, ktoré vytvárajú diviakom ležoviská. "Práve som podal podnet na okresný úrad životného prostredia, aby vyhľadali všetkých vlastníkov, aby sa o svoje pozemky starali a dreviny vyrúbali. Pokiaľ nevyriešime primárny problém, diviaky budeme len naháňať," konštatoval starosta.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2016
Problémy s diviakmi by mal vyriešiť ich plánovaný odstrel a plašenie
Problémy s premnoženými diviakmi v Prievidzi by mal vyriešiť ich plánovaný odstrel a plašenie. Metropola hornej Nitry registruje ťažkosti s touto divou zverou už dlhodobo, diviaky sa pohybovali na sídlisku Kopanice, v parkoch i centre mesta, pričom spôsobili aj viacero škôd.
viac
14.02.2017
Neprípustné sa stáva realitou
Košickí mestskí poslanci, hlasujúci akoby na pokyn, neberú ohľad na historické časti, v ktorých vyrástli.
viac
25.01.2019
Na Sídlisku Ťahanovce sa v sobotu uskutoční mimoriadny lov diviakov
Sobotňajší (26. 1.) mimoriadny lov diviakov má pomôcť k obmedzeniu pohybu tejto zveri v obytnej zóne košickej mestskej časti (MsČ) Sídlisko Ťahanovce. Počas neho bude obmedzená aj doprava. Ako pre TASR povedal starosta MsČ Miloš Ihnát, hon na diviaky už niekoľkokrát uskutočňovali aj v minulosti.
viac
06.08.2022
Vo viacerých mestských častiach povolili mimoriadny odlov diviakov
Vo viacerých mestských častiach Bratislavy povolili mimoriadny odlov diviakov na nepoľovných plochách, a to celoročne a v počte bez obmedzenia. Vyplýva to z jednotlivých rozhodnutí okresného úradu, ktoré vydal na základe rokovania expertnej skupiny zameranej na africký mor ošípaných.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %