Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.07.2018 04:10

Na Slávnostiach bratstva si pripomenuli aj vznik Československa


Ilustračná snímka, zdroj: velkajavorina.com


Pravidelné stretávanie sa Slovákov, Čechov a Moravanov na Veľkej Javorine je tento rok významné aj tým, že si pripomíname 100. výročie založenia Československa. Počas Slávností bratstva Čechov a Slovákov to v nedeľu povedal starosta Uherského Hradišťa predseda prípravného výboru slávností Stanislav


Pravidelné stretávanie sa Slovákov, Čechov a Moravanov na najvyššom bode Bielych Karpát – Veľkej Javorine je tento rok významné aj tým, že si pripomíname 100. výročie založenia Československa. Počas Slávností bratstva Čechov a Slovákov to v nedeľu povedal starosta Uherského Hradišťa a predseda prípravného výboru slávností Stanislav Blaha.      

"Spoločný štát už dnes nemáme, ale tá vzájomnosť v našich srdciach stále zostáva. Tie stretávania sú stále srdečnejšie a žiadna bariéra medzi našimi národmi neexistuje. A to, že sa obe krajiny rozdelili, neohrozuje naše priateľstvo. Naopak, akékoľvek hranice po vstupe do Európskej únie zmizli a môžeme sa stretávať bez toho, aby sme z jednej krajiny do druhej museli prechádzať cez hraničné priechody," povedal Blaha.       

Podľa starostu slovenskej obce Lubina Martina Beňatinského je Veľká Javorina pamätná tým, že sa na nej od roku 1845 stretávali štúrovci a moravskí buditelia, ktorí založili tradíciu stretnutí. "Vtedy asi ani netušili, akým spôsobom zasiahnu do našich životov. Tých 173 rokov žili spolu tie národy v dobrých aj zlých časoch. Tento rok je výnimočný aj preto, že je 100 rokov od ukončenia prvej svetovej vojny, kde oba národy stratili veľa ľudí, boli rozbité rodiny, odlúčení priatelia, kamaráti," skonštatoval starosta.       

Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov odštartovali už ráno  29. júla tradičným položením kytíc k Pamätníku česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti, pokračovali kultúrnym programom, v ktorom sa predstavili kultúrne zoskupenia z oboch strán štátnej hranice.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2016
Bratské národy sa opäť stretli na najvyššom vrchu Bielych Karpát
Pripomenutie si dlhoročného spolunažívanie dvoch bratských národov a nadviazanie na viac ako 160-ročné tradície, ktoré založili Hurban, Hodža a Štúr, sú hlavným cieľom dnešného 24. ročníka Slávností bratstva Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine.
viac
29.07.2017
XXV. Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov
Veľká Javorina poslednú júlovú nedeľu privíta účastníkov každoročného stretnutia Čechov a Slovákov.
viac
26.07.2019
Na Veľkej Javorine sa opäť zídu Česi a Slováci a pripomenú si spoločnú minulosť
Na najvyššom vrchu Bielych Karpát - Veľkej Javorine, sa opäť zídu Slováci, Česi a Moravania, aby si pripomenuli spoločnú minulosť. Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov sa tradične uskutočnia poslednú júlovú nedeľu (28. 7.), informoval o tom Ľubomír Miklánek, tlačový hovorca podujatia.
viac
16.08.2019
Petržalka je už 100 rokov súčasťou Bratislavy
Petržalka sa 14. 8. 1919 vymanila z nadvlády Maďarska a stala sa súčasťou vtedajšej Československej republiky. Včera ubehlo presne 100 rokov od tejto významnej udalosti, ktorú sme si slávnostne pripomenuli na Magio pláži bohatým programom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %