Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.08.2018 06:05

Na slávnostnom zhromaždení si Nitrania pripomenuli výročie SNP


Slávnostným zhromaždením a kladením vencov k Pamätníku víťazstva si v Nitre v pondelok 27. augusta 2018 pripomenuli 74. výročie Slovenského národného povstania. FOTO TASR - Henrich Mišovič.


Slávnostným zhromaždením a kladením vencov k Pamätníku víťazstva si v Nitre v pondelok pripomenuli 74. výročie Slovenského národného povstania.


Okrem predstaviteľov štátnej správy a samosprávy sa na pietnom akte zúčastnili aj členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, príslušníci Ozbrojených síl SR, Policajného zboru SR, politických strán a občania Nitry.       

Ako vo svojom prejave uviedol predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica, SNP patrí k mimoriadnym momentom našich dejín, pretože aj vďaka nemu sa obyvatelia Slovenska pripojili k protifašistickej koalícii. „Má obrovský politický význam. Myslím, že bez SNP by sa naše dejiny mohli vyvíjať aj inak. Možno by dnes Slovensko nebolo v Európskej únii, možno by nebolo demokratickým štátom a mohol by som menovať aj ďalšie takéto aspekty. Preto bolo politicky veľmi dôležité,“ skonštatoval Belica.       

Podľa jeho slov malo SNP aj vojenský a strategický význam, pretože značne skomplikovalo presun a zásobovanie nemeckých jednotiek. „Okrem toho povstalci na seba viazali veľmi silné a skúsené divízie Wehrmachtu a tieto potom chýbali na východnom fronte a uľahčili tak postup Červenej armády smerom na západ. Osobne si myslím, že pripomínanie SNP je určite namieste. Nemali by sme zabúdať na tých mnohých ľudí, ktorí obetovali to najcennejšie, svoje životy,“ dodal Belica.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2016
Krajské oslavy SNP na Jankovom vŕšku
Výročie Slovenského národného povstania, ktoré je významným medzníkom v histórii slovenského národa si pripomínajú v mnohých obciach a mestách. V sobotu 27. augusta 2016 si ho pripomenú na Jankovom vŕšku, kde sa uskutočnia Krajské oslavy SNP.
viac
04.04.2019
NSK chce v tomto roku investovať do škôl 25 miliónov eur
Viac ako tri desiatky pedagógov stredných škôl si z rúk predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu prevzalo ocenenia, ktoré im boli udelené v rámci osláv Dňa učiteľov. Medzi ocenenými bolo prvýkrát aj 13 pedagógov, ktorých kraj odmenil za ich zásluhy pri rozvoji duálneho vzdelávania.
viac
02.09.2020
Regionálne oslavy SNP so silným odkazom
Partizánska lúka na Podbanskom bola v nedeľu 30. augusta 2020 dejiskom regionálnych osláv 76. výročia Slovenského národného povstania. Zúčastnil sa ich aj brigádny generál vo výslužbe, priamy účastník Slovenského národného povstania, 98-ročný Ján Iľanovský.
viac
26.08.2022
Súčasťou krajských osláv 78. výročia SNP bude aj poľný vojenský tábor
Krajské oslavy 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) sa v Trnave uskutočnia v piatok až nedeľu 26. - 28. augusta. V ich úvode si občania pri Pamätníku SNP uctia pamiatku hrdinov národnooslobodzovacích bojov položením vencov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %