Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.01.2018 07:05

Na Slovensku stále chýba zákon o cestovnom ruchu


Obec Donovaly. Snímka zdroj: (centralslovakia.eu).


Obec Donovaly je známa nielen lyžiarskym strediskom, ale aj ako centrum turistického ruchu v letných mesiacoch. Rozprestiera sa na území dvoch národných parkov, dominantným sú Nízke Tatry a potom Veľká Fatra.


Ako uviedol starosta Miroslav Daňo, ktorý je hlavou obce už 24 rokov, ťažko zadefinovať, či je poloha obce výhodou alebo nevýhodou.

„Sme v štvrtom stupni ochranného pásma a samozrejme z pohľadu ochrany prírody platia obmedzenia, ktoré treba rešpektovať. Nás ako obec to neobmedzuje, nemali sme s tým problémy. Máme dobré vzťahy s Národným parkom Nízke Tatry i Štátnou ochranou prírody SR,” konštatoval starosta.

V obci žije trvalo okolo 250 ľudí, lôžok pre turistov je cez 8000. „Ľudia si myslia, že obec participuje na vlekoch, hoteloch a nevie, čo s peniazmi. Opak je však pravdou. Náš priemerný ročný rozpočet je asi 450 000 eur, do ktorého sa musíme vtesnať a réžia obce je strašne vysoká. Najviac zaťažujúcou položkou je odpad,” zdôraznil Daňo a pripomenul ďalšie náklady, ako údržba komunikácií v lete či v zime a osvetlenie.

„Turisti nechajú finančné prostriedky na vlekoch a hoteloch, nám ostáva odpad. Ročne ho vyvezieme okolo 500 ton a gro vytvoria návštevníci Donovál. Posledné leto bolo tak silné ako zima, parkoviská pri dobrom počasí sú každý víkend plné,” poznamenal starosta.

Podľa neho na Slovensku absentuje zákon o cestovnom ruchu, ktorý je v zahraničí bežný. Riešil by obce s nízkym počtom trvalých obyvateľov, ale masívnym počtom návštevníkov. Politici ho vraj sľubujú už roky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2016
Dovolenka na Slovensku je tento rok dobrý nápad
Počet návštevníkov na Slovensku stále rastie. Za prvý polrok využilo služby slovenských ubytovacích zariadení takmer 2,3 milióna návštevníkov, čo je o 18,9 % viac ako za rovnaké obdobie minulého roku.
viac
10.10.2016
Čím viac turistov, tým horšie pre obec
„Ekonomika nakladania s odpadmi, vrátane ich triedenia, je pre nás ťažiskovou,“ hovorí starosta Donovál Miroslav Daňo.
viac
06.02.2017
Zrušenie krajských organizácií cestovného ruchu ohrozí turizmus
Schôdza NR SR mala v programe aj novelu zákona 91/2010 Z. z., ktorý upravuje fungovanie krajských organizácií cestovného ruchu na Slovensku.
viac
09.07.2021
Cesta k jaskyni Driny je opravená vďaka finančnej pomoci kraja
Nad rámec bežných investícií do modernizácie cestnej infraštruktúry opraví Trnavský samosprávny kraj (TTSK) viacero ciest vedúcich k turistickým cieľom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %