Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.07.2019 09:15

Na Slovensku už začal fungovať Úrad pre reguláciu hazardných hier


Ilustračná snímka, zdroj: (tasr)


Dozor nad hazardom už bude pod jednou strechou. Naplno totiž začal fungovať Úrad pre reguláciu hazardných hier.


 Od 1. júna 2019 naň postupne prechádzajú všetky kompetencie v oblasti hazardných hier, ktoré boli doteraz v rukách Ministerstva financií SR, obcí a Finančného riaditeľstva SR. Týmto krokom by sa podľa rezortu financií mala zefektívniť regulácia hazardných hier.       

Zásadná zmena sa týka aj nákladov na reguláciu hazardu, ktoré boli doteraz na pleciach štátu. Po novom budú náklady na financovanie nového úradu platiť prevádzkovatelia hazardných hier. Tí sú povinní za týmto účelom hradiť osobitný príspevok.       

Na Úrad pre reguláciu hazardných hier prechádzajú všetky kompetencie okrem legislatívnej. Ide najmä o udeľovanie licencií, výkon dozoru, ukladanie sankcií, správu odvodov a príspevkov. Úrad má zároveň spolupracovať s príslušnými autoritami v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí a prevencie vzniku závislostí spojených s hazardnými hrami. Pri nastavení regulačného úradu pre hazard sa ministerstvo financií inšpirovalo fungovaním podobných inštitúcií v iných krajinách Európskej únie, napríklad praxou dánskeho regulačného úradu.       

"I keď kompetencie prechádzajú na nový úrad postupne, výkon dozoru nad prevádzkovaním hazardných hier je zabezpečený nepretržite. Postupný prechod agendy vyplýva z nevyhnutnosti ukončiť činnosti v inštitúciách, ktoré predtým zabezpečovali výkon štátnej správy v oblasti hazardných hier, ďalej s vykonaním závierok po skončení mesiaca, delimitovaním agendy, nastavením nových pravidiel fungovania a podobne," priblížil v stanovisku pre médiá riaditeľ úradu Marek Lendacký.       

V súčasnosti má úrad 78 zamestnancov. Väčšinou ide o zamestnancov, ktorí sa predtým tejto problematike venovali na ministerstve financií a finančnom riaditeľstve a od 1. júna prešli na bratislavský úrad a jeho päť regionálnych pracovísk, ktoré zabezpečujú výkon dozoru na mieste a vyhľadávaciu činnosť. Okrem úradu v Bratislave sú to pracoviská v Nitre, Banskej Bystrici, Žiline, Prešove a v Košiciach. Celkovo by mal úrad v budúcnosti zamestnávať 117 ľudí, pričom väčšinu budú tvoriť kontrolóri.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.02.2020
Do boja proti kvízomatom sa zapoja aj slovenské obce a mestá
Úrad pre reguláciu hazardných hier (ÚRHH) spojí sily v boji proti kvízomatom so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). Spoločne budú šíriť osvetu a informovať majiteľov pohostinstiev v mestách a obciach po celom Slovensku o negatívnych dôsledkoch prevádzkovania hazardných hier bez licencie.
viac
15.02.2021
Hazardné hry je lepšie regulovať
Vyjadrenie generálneho riaditeľa Úradu pre reguláciu hazardných hier k novembrovej novele zákona o hazardných hrách, ktorá umožnila slovenským mestám a obciam zakázať prevádzkovanie hazardných hier na svojom území bez potreby petície.
viac
12.07.2021
Získavanie dát z prevádzkovania hazardných hier online
1. júla 2021 nadobudla účinnosť tretia časť vyhlášky Ministerstva financií SR č. 445/2020 Z. z. ktorou sa ustanovuje rozsah a spôsob získavania údajov o hazardných hrách zo servera prevádzkovateľa hazardnej hry alebo ním povereného subjektu.
viac
20.03.2024
Prievidza chce regulovať hazard
Do avizovaného májového mestského zastupiteľstva má prievidzská radnica predložiť všeobecne záväzné nariadenie, ktoré by malo viesť k zákazu hazardu na území mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %