Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.09.2016 09:24

Na Slovensku vyšli ojedinelé denníky vojaka z prvej svetovej vojny


Ilustračná koláž. Ústredná snímka zdroj: eshop.martinus.sk


Nadšenci literatúry a histórie z Novohradu pripravili a v týchto dňoch vydali zaujímavú knihu. Sú ňou zápisky z bojiska prvej svetovej vojny od obyvateľa Ozdína Samuela Činčuráka. Opisuje v ňom 51 mesiacov strávených na fronte ako "pucflek" svojho veliteľa.


      "Dalo by sa povedať, že ide o akúsi obdobu príbehov českého Švejka," hovorí fanúšik regionálnej histórie Mišo Šesták, ktorý sa k menu Činčurák dostal pátraním v ozdínskej kronike. Postupne sa dostal k jeho vnukovi, profesorovi Ivanovi Mojmírovi Zoborskému a 300-stranovému denníku z prvej svetovej vojny.       

"Slovo dalo slovo a mohla vzniknúť kniha, ktorá je so svojím pohľadom na prvú svetovú vojnu a tiež rozsahom vskutku jedinečná," pokračuje Šesták. "Tristo strán rukopisu dáva záruku, že zápisky Samuela Činčuráka nekĺžu po povrchu, ale vtiahnu čitateľa priamo do virvaru prvej svetovej vojny. Jeho nechcené 51-mesačné dobrodružstvo sa začalo v Srbsku, pokračovalo na ruskom fronte na Ukrajine a skončilo v Taliansku. Činčurák zovšadiaľ ponúka podrobné svedectvá," opisuje rukopis Šesták.       

Čitateľa pri čítaní knihy Samuel Činčurák: Vojna. Malé poznámky z môjho života na bojišti v rokoch 1914 – 1918 viac razy napadne paralela so Švejkom. "Kým je však Švejk napísaný s humorom, Činčurákove spomienky zachytávajú realitu naturalisticky verne. Píše o tom, ako dôstojníci okrádali mužstvo, o správaní vojakov voči civilistom, smilstve a znásilňovaní, rabovaní, chaose," pripomína Šesták. Samuel Činčurák bol literárne nadaný, vďaka čomu sa jeho spomienky čítajú veľmi dobre a plynulo.       

Dolnozemský Slovák Samuel Činčurák sa narodil v roku 1883 v Pivnici v Báčke (dnešné Srbsko), neskôr žil v Iloku na pravej strane Dunaja, kde sa vyučil za kolára. V roku 1903 narukoval do Székesfehérváru, vrátil sa na jar 1905. Jeho túžbou bolo dostať sa na Slovensko. To sa mu aj podarilo. Od roku 1912 sa natrvalo usadil na Slovensku, keď sa oženil so Zuzanou Betinovou z Ozdína v okrese Poltár. Mal päť detí a okrem toho, že sa zaoberal roľníctvom, stál v obci na čele pobočky Modrého kríža.       

V literárnej tvorbe Samuela Činčuráka prevažuje náboženská tematika. Súhrn jeho prozaickej tvorby vyšiel od roku 1909 do roku 1948 v štrnástich tituloch. Zomrel v roku 1952. Pochovaný je v Ozdíne.       

Neformálna skupina ľudí, združená okolo hradištského obecného časopisu Frfľoš, stojí zatiaľ za asi desiatkou kníh o histórii regiónu horného Novohradu. Časť nákladu každej knihy darujú vždy tamojším školám. "Považujeme totiž za dôležité, aby deti a študenti získavali vzťah k svojmu kraju, zvlášť keď je to jedna z najchudobnejších oblastí na Slovensku," podotýka šesták.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2016
Pri Hostoviciach prebehnú rekonštrukcie bojov
Rekonštrukcie bojov Karpaty 1914/1915, ktoré sa uskutočnia v sobotu 28. 5. pri obci Hostovice, majú za úlohu pripomenúť verejnosti vojnové udalosti. Informoval o tom Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie Beskydy.
viac
12.06.2018
Krypta i okolie obce láka turistov najviac počas leta
Kryptu vojakov z prvej svetovej vojny, ktorá sa nachádza pod pravoslávnym chrámom v obci Osadné v Sninskom okrese, navštevuje každým rokom viac ľudí. Je dôvodom návštev aj zahraničných turistov.
viac
09.03.2020
Múzeum predstavilo publikáciu Prvá svetová vojna a Záhorie
Záhorské múzeum v Skalici predstavilo verejnosti publikáciu Prvá svetová vojna a Záhorie - Pamätníky obetiam v regióne, ktorú vydalo múzeum v rámci projektu pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny. Informovala o tom riaditeľka múzea Viera Drahošová.
viac
10.12.2022
Dominanta vojnového cintorína Monument zaujala odborníkov v zahraničí
Objekt Monument v banskobystrickej časti Majer, ktorý je súčasťou vojnového cintorína z prvej svetovej vojny, upútal pozornosť aj za hranicami Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %