Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.04.2017 12:00

Na Spišskom hrade pripravili na letnú sezónu viacero podujatí


Spišský hrad je od roku 1993 zapísaný do Svetového zoznamu prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO.


Jeden z najnavštevovanejších hradov na Slovensku sa pripravuje na začiatok letnej turistickej sezóny. Po rekordnej minuloročnej návštevnosti, ktorá prekročila hranicu 209 000 turistov, pripravilo Slovenské národné múzeum – Spišské múzeum v Levoči, ktoré hrad spravuje, viacero podujatí.


"Návštevnosť Spišského múzea v Levoči bola v roku 2016 rekordná. Spôsobila to najmä vysoká návštevnosť Spišského hradu, ktorého prevádzka však nie je celoročná. Na hrade sme mali 209 110 návštevníkov. V celom múzeu, teda Spišský hrad a expozície v Levoči, to bolo takmer 250 000 ľudí," uviedla riaditeľka Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči Mária Novotná. Podľa jej ďalších slov návštevnosť v múzeu ako celku bola v minulosti už aj vyššia. "Štatistiku sledujeme od roku 1989, odkedy Spišský hrad spravujeme. S určitosťou viem povedať, že takáto návštevnosť na samotnom hrade ešte nebola," uviedla.       

Na letnú turistickú sezónu pripravilo múzeum na hrade viaceré aktivity. Jej otvorenie je naplánované na 6. mája, o deň neskôr sa uskutoční slávnostná svätá omša v kaplnke sv. Alžbety. "Za uplynulých zhruba 20 rokov sme organizovali viacero aktivít, ale stavili sme na to, aby sme robili pravidelne aj menšie akcie. Zamerali sme sa hlavne na rodiny s deťmi," priblížila. Ako jedno z najznámejších a pre hrad charakteristických podujatí uviedla Školu princezien. "Keďže spolu s rodičmi prišli aj chlapci, zvažujeme, že budeme robiť aj Školu pre princov. Stretli sme sa aj s tým, že na túto akciu prišli vyobliekané ako princezné nielen dievčatá, ale aj ich mamy," dodala. Na Noc múzeí a galérií, ktorá bude 20. mája, pripravujú na hrade prvú tohtoročnú nočnú prehliadku so živými sochami.      

Spišský hrad je príkladom stredovekého kráľovského hradu. Vznikol na konci 12. a začiatkom 13. storočia. Už koncom 13. storočia mal takmer dnešnú rozlohu. Patril kráľovským dynastiám Arpádovcov, Anjouovcov, neskôr Zápoľským, Thurzovcom a Čákiovcom. V roku 1993 bol zapísaný do Svetového zoznamu prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2016
Na Kežmarskom hrade prebieha najväčšia rekonštrukcia za posledných 30 rokov
Na Kežmarskom hrade sa okrem letnej turistickej sezóny začali aj rozsiahle rekonštrukčné práce, ktoré sú najväčšie za posledných 30 rokov. Hneď na ich začiatku robotníci narazili na dieru pri obrannom múre, ktorú bude potrebné stabilizovať.
viac
23.11.2017
Skanzen Vychylovka navštívilo takmer 35 000 ľudí
Od mája do októbra tohto roka navštívilo expozíciu Skanzen Vychylovka – Nová Bystrica celkom 34 996 návštevníkov a na Historickej lesnej úvraťovej železnici (HLÚŽ) sa odviezlo 43 056 cestujúcich. Informovala o tom kultúrna manažérka Kysuckého múzea v Čadci Darina Hnidková.
viac
04.01.2018
Návštevnosť Kežmarského hradu vlani opäť stúpla
Návštevnosť Kežmarského hradu vlani opäť stúpla, zavítalo doň viac ako 46 000 turistov, čo je nárast o viac ako 11 percent oproti roku 2016. Informovala o tom riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintuľová s tým, že stúpajúcu tendenciu má návštevnosť hradu už od roku 2013.
viac
22.08.2020
Nočná prehliadka na motívy Drakulu bude vyvrcholením leta na Oravskom hrade
Letná sezóna na Oravskom hrade vyvrcholí nočnou prehliadkou. Podujatie na motívy Drakulu, upíra Nosferatu, sa uskutoční na budúci piatok 28. augusta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %