Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
24.09.2019 09:10

Na svete je prvý školský atlas starých odrôd jabloní a hrušiek


Ilustračná snímka: zdroj: Živica


Stovku starých odrôd jabloní a hrušiek, ktoré ešte stále možno nájsť na slovenskom vidieku, mapuje atlas starých odrôd s názvom 50 na 50, ktoré v týchto dňoch vydalo Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica v rámci projektu školských ovocných sadov Sadovo.


Na Slovensku doteraz neexistovala aktuálna pomologická publikácia, ktorá by venovala pozornosť starým odrodám jabloní a hrušiek. Autori publikácie Bruno Jakubec a Andrea Uherková sa starým a krajovým odrodám venujú takmer už desať rokov.       

„Strata biodiverzity je celosvetovou témou a okrem divokých druhov sú ohrozené zánikom aj druhy a odrody kultúrnych rastlín, napríklad ovocných drevín,“ vraví koordinátorka projektu Sadovo Andrea Uherková. „V obchodoch nájdeme približne osem odrôd jabloní, no v krajine sú ich stovky,“ dodáva.       

Atlas obsahuje 50 starých odrôd jabloní a 50 odrôd hrušiek, s ktorými sa môžeme najčastejšie stretnúť naprieč celým Slovenskom. „Mnohé staré odrody, ktoré sa v atlase nachádzajú, stále môžeme nájsť na záhradách alebo v krajine, obvykle na starších stromoch. Hoci majú mnohé vlastnosti, pre ktoré sa ich oplatí pestovať a využívať, intenzívne ovocinárstvo o ne javí minimálny záujem. Preto ich plody nie sú súčasťou obchodnej ponuky,“ hovorí autor atlasu a odborný garant projektu Bruno Jakubec. „Záujem zo strany súkromných pestovateľov je však veľký a stále narastá. Zdá sa, že starým sortám postupne svitá na lepšie časy,“ dodáva.       

Atlas je primárne určený mladším čitateľom, teda žiakom druhého stupňa základných škôl a stredoškolákom. Cieľovou skupinou je okrem žiakov aj širšia verejnosť.       

Publikácia vychádza v rámci projektu školských ovocných sadov Sadovo, ktorý realizuje Živica cez Nadačný fond Tesco v Nadácii Pontis. Odborným garantom projektu je Fakulta ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2017
Na brány slovenských škôl zvoní Eko Alarm
Spolu so školským zvončekom, ktorý pred pár dňami ohlásil začiatok nového školského roka, na brány slovenských škôl zvoní aj nový zaujímavý projekt - Eko Alarm. Cieľom projektu je zavedenie komplexného systému zberu triedeného odpadu na slovenských materských, základných a stredných školách.
viac
06.07.2020
Iniciatíva #niesomprasa nabáda ľudí, aby čistili miesta v prírode
Iniciatíva #niesomprasa nabáda návštevníkov prírody, aby vyčistili miesto, kde sa nachádzajú. Do výzvy s názvom Vyčisti chlievik! sa môže zapojiť každý, kto má mobilný telefón a chuť pomôcť.
viac
21.06.2022
Mesto hľadá miesto na ovocný sad so vzácnymi starými odrodami
Mesto Topoľčany sa zapojí do projektu Zelený sad. Bude ho tvoriť 30 drevín. Pôjde predovšetkým o staré vzácne odrody jabloní, hrušiek a jedlých trvaliek.
viac
22.08.2023
ZŠ a SŠ sa môžu prihlasovať do ďalšieho projektu Elektroodpad - Dopad
Základné (ZŠ) a stredné školy (SŠ) sa môžu prihlasovať do projektu Elektroodpad - Dopad 7. Urobiť tak môžu do 22. septembra. Informovali o tom z Centra environmentálnej a etickej východy (CEEV) Živica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %