Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.05.2017 07:10

Na Turčianskom majálese to žilo folklórom


Sála bola plná folkloristov a folklórnych nadšencov.


Združenie turčianskych muzikantov ZTUM zorganizovalo dňa 20. mája 2017 pred a v kultúrnej sále Kriváň vo Vrútkach Turčiansky majáles, realizovaný v rámci projektu „Keď husle zahrajú, nôžky zatancujú...“.


Projekt bol podporený z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia. Spoluorganizátorom podujatia bolo Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Návštevníci majálesu zažili bohatý program s ľudovým podtónom. Dopoludnia od 9. hodiny to boli tvorivé dielne pre deti ako výroba čeleniek, maľovanie a potlač plátených tašiek a jarmok tradičných výrobkov a krojových textílií.

O 18. hodine začala v Kultúrnej sále Kriváň ľudová veselica, ktorej súčasťou boli tri školy tancov: „Lanstep“ z Podhradia s Mirkom Jánošíkom a jeho tanečnou partnerkou Evkou Jánošíkovou, tance z Hornej Nitry v podaní manželov Doda a Evky Dudkovcov a z Poľska do Turca zavítali Paweł Łojas, Ania Chowaniec, Beata Strzelecka, Wojciech a Agnieszka Śliwinskí s tancami a piesňami goralov z Podhalia (Zakopane). Do tanca i spevu hrala ľudová hudba pod vedením Mareka Končeka. Plná sála folkloristov a folklórnych nadšencov svedčila o tom, že ľudová pieseň je stále živá a nezabudnuteľná, že ľudový tanec má stále viac a viac nasledovateľov a to i z iných krajín, o čom svedčí účasť mladého pána pôvodom z Kórejského polostrova, ktorého na majáles prilákala práve škola ľudových tancov.

Veríme, že sme všetkým zúčastneným pripravili nezabudnuteľný zážitok, ľudový pôžitok a opäť sme ukázali, že folklór nie je prežitok.

Autor: (Eva PALOVČÍKOVÁ ZÁTHURECKÁ, predsedníčka ZTUM)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2017
Tribečské múzeum oslávi Deň Zeme podujatím Zem je len jedna
Budovať kladný vzťah k prostrediu, v ktorom žijeme, je cieľom podujatia Zem je len jedna, ktoré pripravilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Sprístupnené bude od 19. do 28. apríla a určené je najmä pre deti materských a žiakov základných škôl.
viac
10.05.2017
Trebišovský majáles
Mesto Trebišov zorganizovalo kultúrno-spoločenské stretnutie pri príležitosti osláv Sviatku práce. Atmosféra dvojdňového podujatia sa niesla, ako každý rok, v ľudovom duchu. 
viac
10.05.2017
Príďte sa zabaviť na Turčiansky majáles
Združenie turčianskych muzikantov ZTUM organizuje dňa 20. mája 2017 v Kultúrnej sále Kriváň vo Vrútkach Turčiansky majáles, realizovaný v rámci projektu „Keď husle zahrajú, nôžky zatancujú...“, ktorý je podporený z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.
viac
03.05.2018
Turčiansky majáles
Združenie turčianskych muzikantov ZTUM organizuje dňa 12. mája 2018 v Katolíckom kultúrnom dome vo Vrútkach Turčiansky majáles alebo Keď husle zahrajú, realizovaný v rámci projektu „dedovizeň z TURCA“, ktorý je podporený z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %