Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.08.2018 03:30

Na Turej Lúke si pripomenú ľudové zvyky


Žnec pri kosení obilia počas Dožiniek.(Zdroj: TASR Radovan Stoklasa)


V myjavskej časti Turá Lúka sa počas najbližšieho víkendu (11. a 12.8.) uskutoční ďalší ročník dožinkových slávností. Podujatie organizuje Centrum tradičnej kultúry (CTK) a mesto Myjava. TASR informovala Eva Čmelová z CTK v Myjave.


     Podujatie sa začne Dožinkovým jarmokom, na ktorom budú prezentované názorné ukážky výroby a predaj ľudovoumeleckých výrobkov a ochutnávkou tradičných jedál pri Gazdovskom dvore v sobotu o 10.00 h. "Pre deti budú pripravené rôzne aktivity. Budú si môcť zajazdiť na koni, vyskúšať streľbu z luku a pozrieť si umenie kynológov a sokoliarov. Využiť budú môcť tradičné detské ihrisko a zahrať sa so zvieratkami na minifarme," uviedla pracovníčka CTK. Ako ďalej poznamenala, pre najmenších budú k dispozícii tvorivé dielne, naplánovaná je aj školička spevu a tanca s folklórnym súborom Kopaničiarik.       

Na políčku v Padelkoch si návštevníci budú môcť pozrieť ukážky tradičnej žatvy a mlatby v réžii folklórnych skupín Kýčer a Kopa. "Už tradičnou súčasťou dožiniek je súťaž v kosení a výstava historických a súčasných poľnohospodárskych strojov," doplnila Čmelová.       

Sobotňajší program zakončí sprievod s dožinkovými vencami a tradičná dožinková zábava. V nedeľu uzavrie podujatie krojovaná slávnosť v evanjelickom kostole v Turej Lúke.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2018
V Turej Lúke sa uskutočnia Dni sliviek
V sobotu 8. septembra sa od 11.00 h v Myjave v časti Turá Lúka uskutoční deviaty ročník podujatia Dni sliviek. TASR informovala organizátorka podujatia Eva Čmelová z Centra tradičnej kultúry (CTK) v Myjave.
viac
11.08.2021
V Turej Lúke sa cez víkend uskutočnia tradičné dožinky
Mesto Myjava pripravilo na najbližší víkend (14. a 15. 8.) podujatie tradičnej ľudovej kultúry s názvom Dožinky v Turej Lúke - poďakovanie za úrodu.
viac
06.09.2021
V Gazdovskom dvore sa uskutoční 12. ročník podujatia Dni sliviek
V sobotu (11. 9.) sa Gazdovský dvor v myjavskej mestskej časti Turá Lúka stane dejiskom podujatia nazvaného Dni sliviek. Ide už o 12. ročník podujatia, ktoré je zamerané na prezentáciu a revitalizáciu tradičného ovocinárstva, prednostne na pestovanie a spracovanie sliviek v myjavskom regióne.
viac
26.07.2023
V Turej Lúke sa uskutočnia tradičné dožinky
Mesto Myjava pripravilo na druhý augustový víkend (12. - 13. 8.) podujatie tradičnej ľudovej kultúry s názvom Dožinky v Turej Lúke - poďakovanie za úrodu. Informoval o tom hovorca mesta Marek Hrin.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %