Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.05.2018 12:20

Na Vojenskom cintoríne odhalili pamätnú tabuľu s menami padlých vojakov


Na snímke vpravo viceprimátor Žiliny Patrik Groma počas odhalenia pamätnej tabule s menami vojakov, ktorí padli v 2. svetovej vojne a sú pochovaní na vojenskom cintoríne na Bôriku v Žiline dňa 30. apríla 2018. FOTO TASR- Erika Ďurčová


Na Vojenskom cintoríne na Bôriku a pri pamätníku vojakov 1. československého armádneho zboru v Sade SNP v Žiline si v pondelok 30. apríla pietnym aktom kladenia vencov pripomenuli 73. výročie oslobodenia Žiliny za účasti delegácií veľvyslanectiev Ruskej federácie a Bieloruska.


Podľa zástupcu primátora Žiliny Patrika Gromu zároveň na Vojenskom cintoríne vysypali na hroby vojakov Červenej armády hlinu z bieloruského partnerského mesta Grodno.       

Podpredseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Juraj Drotár podotkol, že vďaka spolupráci s ruským veľvyslanectvom v rokoch 2016, 2017 a 2018 sa podarilo zosobniť vojakov pochovaných na Vojenskom cintoríne.       

"Do roku 2018 sme uvádzali, že na cintoríne je pochovaných 1768 vojakov Červenej armády. Dnes sme odhalili pamätnú tabuľu vojakov, ktorí tu ležia v spoločných hroboch či samostatne, a došli sme k číslu 1907. Títo vojaci oslobodzovali naše mestá od Liptovského Mikuláša cez dolný Liptov, Oravu, Kysuce, Turiec a Žilinskú kotlinu," povedal Drotár.       

Doplnil, že po skončení druhej svetovej vojny sa v nasledujúcich rokoch otvoril cintorín ako spoločný hrob. "Zo všetkých bojísk sa tu sústredili padlí vojaci. Sme veľmi radi, že veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku venovalo tomuto pamätnému miestu veľké úsilie a finančné zdroje na zrenovovanie. Areál sa ohradil, obnovili sa hrobové miesta. A čo je najdôležitejšie, po 73 rokoch sme odosobnili tu ležiacich neznámych vojakov. To je asi najväčšie, čo sme mohli dosiahnuť," dodal podpredseda SZPB.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2016
V Žiline si oslobodenie mesta pripomenuli v Sade SNP a na Vojenskom cintoríne
Pietnym aktom kladenia vencov k pamätníku vojakov 1. československého armádneho zboru v Sade SNP a na Vojenskom cintoríne na Bôriku v Žiline si 29. apríla pripomenuli 71. výročie oslobodenia Žiliny.
viac
13.04.2018
Od oslobodenia mesta Trenčín uplynulo 73 rokov
Pietnu spomienku pri príležitosti oslobodenia mesta Trenčín sovietskymi a rumunskými vojskami organizuje vedenie mesta každý rok pri Pamätníku umučených na Brezine. Hrdinov, ktorí položili svoj život za slobodu a demokraciu, si prišli uctiť všetky vekové kategórie.
viac
30.06.2021
Žilinská mestská polícia oslavuje tri desaťročia
Mesto Žilina má po troch desaťročiach moderne vybavenú a dobre fungujúcu mestskú políciu (MP). Pri príležitosti osláv 30. výročia jej založenia to povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne.
viac
22.04.2023
Ponuka pre základné a stredné školy
Krajské kultúrne stredisko v Žiline pripravuje prednášku pripomínajúcu si 140. výročie úmrtia Sama Chalupku. Jeden z najznámejších predstaviteľov romantizmu v slovenskej literatúre a tiež evanjelický kňaz zomrel 19. mája 1883 v Hornej Lehote.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %