Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.06.2017 01:17

Na vybavenie elektronického občianskeho preukazu majú štatutári posledný mesiac


Počet pripravených a nepripravených štatutárov a právnických osôb zapísaných v OR SR. Pripravení - 120 994 (56 %), nepripravení - 94 940 (44 %).


Do 1. júla, kedy štát začne so štatutármi spoločností zapísaných v obchodnom registri, zostáva presne mesiac.


Táto informácia by mala zarezonovať u viac ako 94-tisíc štatutárov, ktorí podľa spracovaných databáz MV SR a Národnej agentúry pre sieťové elektronické služby /NASES/ stále nemajú aktivované elektronické občianske preukazy, jedine pomocou ktorých sa dostanú do svojej úradnej e-schránky na portáli www.slovensko.sk. Majú na to už len 23 pracovných dní.

Ministerstvo vnútra už od minulého roka upozorňuje štatutárov, aby si vybavenie či aktiváciu dokladu nenechávali na poslednú chvíľu, a to aj listami či SMS-správami. Dôvodom je sezóna cestovných dokladov, ktorá pred niekoľkými týždňami vypukla na oddeleniach dokladov a ešte zďaleka nekulminovala. Počet žiadateľov o pasy je vyšší ako po minulé roky a to sa prejavuje v predĺžených čakacích dobách pri podávaní žiadosti o doklady.

Čakaniu sa teda štatutári už nevyhnú. Ministerstvo vnútra im odporúča v rámci možností v súčasnosti vyhnúť sa veľkým klientskym centrám a o občiansky preukaz či jeho aktiváciu požiadať na niektorom zo samostatných oddelení dokladov v SR, kde sú čakacie lehoty o čosi priaznivejšie. Znovu pripomíname, že o občiansky preukaz možno požiadať na ktoromkoľvek zo 76 oddelení dokladov v celej SR, nielen na oddelení podľa miesta svojho pobytu.

Štatutári by tiež mali mať na pamäti, že zákonná lehota na vydanie občianskeho preukazu je 30 dní. V súčasnosti je síce doba spracovania podaných žiadostí 15-20 dní, ale v závislosti od počtu podaných žiadostí môže výrazne stúpnuť. To znamená, že do 1. júla, čo je termín štartu elektronickej komunikácie cez úradné e-schránky, MV SR garantuje vydanie dokladu v 30 dňovej zákonnej lehote len tým, ktorí oň požiadajú najneskôr do 2. júna. Štatutári majú možnosť podať žiadosť o vydanie OP v zrýchlenom termíne do 2 dní, avšak za správny poplatok 20 €.

Bez aktivovaného dokladu s čipom nie je možné dostať sa do schránky a teda je nemožná elektronická komunikácia. Ak štatutár teda nemá OP s bezpečnostným osobným kódom, k rozhodnutiam, ktoré mu úrady doručia po 1. júli do schránky, sa nedostane. Štatutári – cudzí štátni občania s oficiálnym pobytom na území SR - sa môžu prihlasovať elektronickým dokladom o pobyte. Štatutári – slovenskí občania i cudzinci bez pobytu na území SR – sa môžu prihlasovať prostredníctvom alternatívnych autentifikátorov.

 

Situácia v číslach:

120 994 (56 %)  má doklad s aktivovaným bezpečnostným kódom a sú teda pripravení komunikovať elektronicky;

94 940 (44 %) štatutárov nemá vybavený alebo aktivovaný doklad (29357 štatutárov elektronický doklad má, ale nemá ho aktivovaný; 65 583 štatutárov elektronický doklad vôbec nemá).

Na elektronickú komunikáciu teda stále nie je pripravených 44 percent štatutárov.

 

Autor: (mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
Upozornenie pre konateľov a štatutárov právnických osôb
Od 1. januára bude štát s firmami – právnickými osobami komunikovať elektronickou formou – prostredníctvom štátnych e-schránok.
viac
19.12.2016
Štatutári by si mali elektronické OP vybaviť čo najskôr
Ministerstvo vnútra (MV) SR vyzýva štatutárov, aby si čo najskôr vybavili alebo aktivovali elektronické občianske preukazy (OP). Odporúča využiť v súčasnosti relatívne pokojné obdobie na oddeleniach dokladov.
viac
22.06.2017
Stratený alebo ukradnutý elektronický občiansky preukaz treba zablokovať
Dovolenkári by si mali dávať na dovolenke pozor aj na občiansky preukaz. Ak majú elektronický občiansky preukaz a stratia ho alebo im ho ukradnú, treba ho rýchlo zablokovať.
viac
15.05.2020
Štatutári viacerých typov organizácií budú potrebovať elektronický OP
Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) aktivuje elektronické schránky na doručovanie pre subjekty a organizácie, ktoré nie sú zapísané v Obchodnom registri SR, a to na základe zákona o e-Govermente.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %