Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.04.2018 10:38

Na zámku bude výstava Dedičstvo Karola Veľkého


Ilustračná snímka, zdroj: SNG


Aktuálne odštartovaný celotýždňový cyklus, v rámci ktorého pracovníci Slovenskej národnej galérie (SNG) na Zvolenskom zámku približujú návštevníkom miestne umenie, zaujímavých ľudí či filmovú tvorbu, je jedným z viacerých podujatí, ktorým vedenie galérie otvára verejnosti brány zámku.


Okrem vlastných podujatí, bude interiér aj exteriér tejto kultúrnej pamiatky po celý rok ponúkať aj viaceré divadelné a koncertné vystúpenia.       

Ako pre TASR uviedla riaditeľka zvolenskej galérie Erika Trnková, z vlastných podujatí bude asi najočakávanejšia výstava Dedičstvo Karola Veľkého. "Je výnimočná aj tým, že po štyroch storočiach prináša na Zvolenský zámok ako jeden z exponátov Svätoštefanskú korunu, ktorá tu bola uložená v rokoch 1619-1621," priblížila.       

Okrem cenných exponátov z obdobia Karola Veľkého zo strednej a západnej Európy, návštevníci uvidia i najkrajšie nálezy z výskumov na tamojšom Pustom hrade, hradiskách v Môťovej, Detve i Poiplí. Výstava sa uskutoční od 19. júna do 28. októbra.       

Na zámku sa koncom apríla bude konať pravidelné podujatie Noc smiechu a strachu, v máji Noc múzeí a galérií, v júni koncert skupín Billy Barman a Para a počas letných prázdnin denný letný tábor pre deti a tiež Letné kino na Zvolenskom zámku.      

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2018
Mesto Holíč získalo dotáciu na Koniareň viac ako pol milióna eur
Mesto Holíč získalo z Ministerstva kultúry (MK) SR dotáciu vo výške 588 860 eur. Finančné zdroje sú viazané na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Holíčsky zámok – Koniareň. Zmluva bola zverejnená v Centrálnom registri zmlúv.
viac
16.02.2018
Najvýznamnejšie investičné akcie roka 2018 v meste Stará Ľubovňa
Rozvojový program Mesta na rok 2018, schválený Mestským zastupiteľstvom 14. decembra 2017, predstavuje súhrn plánovaných investičných akcií, na ktoré sú z mestského rozpočtu vyčlenené finančné prostriedky vo výške viac ako 2 mil. €.
viac
08.03.2019
Na zámku vo Zvolene je už dnes možné vidieť obraz zo zbierky Linea
V Slovenskej národnej galérii (SNG) na Zvolenskom zámku môžu návštevníci už nejaký čas obdivovať obraz z darovanej zbierky Linea rodiny Zubaľovcov. Rodina zbierku, ktorá zahŕňa viac ako 150 umeleckých diel, venovala vlani SNG.
viac
09.03.2023
Vstup do zámku obmedzia, opravia kanalizáciu a vykoná sa archeoprieskum
Vstup do priestorov Zvolenského zámku bude počas nadchádzajúcej sezóny obmedzený. Dôvodom je havária kanalizačného potrubia a jeho nutná oprava.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %