Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.09.2019 04:15

Na židovskom cintoríne čítali mená deportovaných i záchrancov Židov


Čítaním ďalších mien deportovaných židovských obyvateľov zo Zvolena a okolia, začalo v utorok dopoludnia na tamojšom židovskom cintoríne pravidelné podujatie pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia. EASYFOTO TASR - Jozef Poliak.


Čítaním mien deportovaných židovských obyvateľov zo Zvolena a okolia začalo v utorok dopoludnia na tamojšom židovskom cintoríne pravidelné podujatie pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia.


Spomienkový a vzdelávací program sa následne uskutoční nielen na židovskom cintoríne, ale aj v priľahlom Parku ušľachtilých duší a na tamojšej Technickej univerzite.         

"V cintoríne sa čítali nielen mená deportovaných, ale aj mená záchrancov židovských životov na Slovensku, ktoré sú uvedené na Múre cti pred židovským cintorínom. Múr cti je jedinečným pamätníkom na Slovensku, vznikol podľa pamätníka Yad Vashem v Izraeli," uviedol pre TASR jeden z organizátorov podujatia Jozef Klement.       

Program zavŕšila od 11.45 h séria krátkych prednášok na tému holokaust a rasové zákony na Slovensku v priestoroch Technickej univerzity. Prednášajú renomovaní historici Eduard Nižňanský, Stanislav Mičev a ďalší. "Na záver bude dramatizované čítanie študentov SPŠ dopravnej vo Zvolene," dodal Klement.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2017
Vo Zvolene sa chystajú vytvoriť prvý prírodný cintorín na Slovensku
Za projektom stojí Centrum etickej a environmentálnej výchovy Živica a Andrea Uherková, absolventka Sokratovho inštitútu, spolu so súčasnou študentkou inštitútu Monikou Suchánskou, ktorá v rámci svojho projektu otvára na Slovensku diskusiu o smrti a pohrebných rituáloch.
viac
02.09.2018
Pozdrav „Zdar Boh“ sa potichu vznášal na handlovskom cintoríne
Obete banských nešťastí si každoročne začiatkom septembra pripomína nielen mesto Handlová, ale i celý región hornej Nitry.
viac
17.10.2019
Richard Rybníček vyzýva antifašistov i kotlebovcov na minútu ticha
Centrom Trenčína budú dnes (17. 10.) znieť mená trenčianskych obetí holokaustu a 2. svetovej vojny. Ide o reakciu mesta na verejné zhromaždenie Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) na Mierovom námestí, ktoré je ohlásené od 14.00 h do 19.00 h.
viac
11.03.2020
Vojenský cintorín vo Zvolene čaká obnova
Zrevitalizované miesto posledného odpočinku tisícok sovietskych vojakov s novými pamätnými tabuľami by malo už čoskoro vítať všetkých, ktorí si na zvolenský cintorín prídu uctiť obete druhej svetovej vojny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %