Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
20.05.2019 05:04

Na zvýšenie platov a rekreačné poukazy vyčlenila Prievidza viac ako 890-tis. eur


Ilustračná snímka


Zákonné zvýšenie platov zamestnancov vo verejnej správe, ako i preplatenie rekreačných poukazov budú prievidzskú samosprávu stáť približne 890-tis. eur. Čiastku vyčlenila v prvej zmene rozpočtu mesta.


Financie na preplatenie rekreácie zamestnancov zatiaľ pokryjú požiadavky polovice, možno štyri pätiny z nich.  Vyčlenené financie na preplatenie rekreácie zamestnancov zatiaľ pokryjú požiadavky polovice, možno štyri pätiny z nich.

"Najvýraznejšími zmenami bolo zvýšenie mzdových a odvodových výdavkov v rámci mesta, základných, materských škôl, základnej umeleckej školy, centra voľného času, kde sa v rámci prvej zmeny zvýšili zhruba o 890.000 eur. Prirodzene do toho treba zarátať aj rekreačné poukazy," ozrejmil vedúci ekonomického odboru Mestského úradu v Prievidzi Marián Bielický.       

Samospráva zmenou v rozpočte podľa neho reaguje na novelizáciu zákona o platoch vo verejnej správe, kde vznikli nové tarifné tabuľky, pričom sa platy zvýšili o desať percent k 1. januáru 2019. "Už v rámci tvorby rozpočtu na rok 2019 bolo rátané s nejakým zvýšením, ale na základe prepočítania skutočnosti v rámci prevodového mostíka sa celkovo zvýšili v rámci mesta a organizácií v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti výdavky na mzdy, odvody a rekreačné poukazy zhruba o 1,7 milióna eur," doplnil.       

Bielický ďalej ozrejmil, že štát deklaroval, že by zvýšenie mali vykryť podielové dane, čo sa v prípade Prievidze nestalo. "V prípade podielových daní počítame so zvýšením len zhruba o 1,4 milióna eur. Čiže mesto bude musieť nájsť z iných zdrojov financovanie tohto návrhu zákona, ktorý bol prijatý v Národnej rade SR," podotkol.       

V prípade rekreačných poukazov zaradila samospráva do rozpočtu financie na vykrytie predpokladaných požiadaviek 50 až 80 percent zamestnancov. "Záleží to od organizácií, ktoré predpokladali, aké skupiny ľudí prejavia o rekreačné poukazy záujem. Nie každý to totiž bude chcieť čerpať, ale minimálne do výšky 55 percent sú výdavky na tento účel kryté. Či sa to naplní alebo nie, záleží od ľudí," dodal Bielický.       

Prvá zmena rozpočtu mesta počíta i so zvýšením ďalších výdavkov. Ide o účelovo viazané finančné prostriedky, čo sú aj financie z Európskej únie na budovanie kompostárne. Nová čiastka v rozpočte na tento účel je vo výške približne 750.000 eur. Na rekonštrukciu chodníkov a komunikácií pôjde ďalších približne 500-tis. eur. Ďalších viac ako 100-tis. eur vyčlenila radnica na investície do základných škôl.       

Pre SAD Prievidza pôjde v zmysle zmluvy o výkone vo verejnom záujme ďalších 435-tis. eur, na uloženie a likvidáciu odpadu ďalších 158-tis. eur. Na financovanie kapitálových výdavkov si radnica plánuje zobrať úver vo výške 1 633 500 eur.       

Prvú zmenu rozpočtu mesta schválili prievidzskí mestskí poslanci na svojom májovom rokovaní.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2017
Na opravy komunikácií v Prievidzi pôjde o vyše 500 000 eur viac
Na opravy miestnych komunikácií v Prievidzi pôjde o vyše 500 000 eur viac. Navýšenie rozpočtu na investičnú akciu je súčasťou prvej zmeny rozpočtu mesta na tento rok, ktorú na svojom rokovaní v pondelok (15. 5.) odobrili prievidzskí mestskí poslanci.
viac
02.09.2022
Prievidza dofinancuje výdavky na energie o 117 000 eur
Mesto Prievidza dofinancuje výdavky na elektrickú energiu zatiaľ vo výške 117 000 eur. Sumu zahrnulo do druhej úpravy rozpočtu, ktorú na svojom rokovaní v utorok schválili mestskí poslanci.
viac
03.05.2023
Mesto Prievidza dofinancuje kultúrnym inštitúciám náklady na energie
Mesto Prievidza dofinancuje kultúrnym domom, ako i ďalším kultúrnym zariadeniam vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti náklady na energie. Ďalšie financie Kultúrne a spoločenské stredisko (KaSS), ktoré ich spravuje, použije na rekonštrukciu centrálnej mestskej knižnice i celomestské podujatia.
viac
04.05.2023
Mesto dofinancuje školám náklady na energie
Mesto Prievidza dofinancuje školám vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti náklady na energie. Počíta s tým prvá zmena rozpočtu, v rámci nej sa vyčlenili financie i na projektové dokumentácie. Zmenu schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní koncom apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %