Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.01.2019 11:05

Nadácia Auschwitz-Birkenau prispieva k zachovaniu svedectva o tragickej kapitole


Vstupná brána do vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau (Osvienčim-Brezinka).


Nadácia Auschwitz-Birkenau existuje od roku 2009 a jej hlavným poslaním je zhromažďovať finančné prostriedky v tzv. Večnom fonde, do ktorého prispievajú štátne aj verejné inštitúcie i súkromní darcovia z celého sveta, a spravovať ich.


Cieľom nadácie je zhromaždiť vo fonde sumu 120 miliónov eur (súčasný stav je 108 miliónov eur) a z jeho výnosov zabezpečiť trvalé zdroje pre Štátne múzeum v Osvienčime na financovanie rekonštrukčných a konzervátorských prác v areáli bývalého nacistického koncentračného tábora v Osvienčime s tým, aby sa jeho pôvodné objekty zachovali ako memento aj pre budúce generácie. Vláda Slovenskej republiky vložila do fondu prostredníctvom Ministerstva kultúry SR v rokoch 2009-2017 sumu 7 tisíc EUR. Fond je otvorený aj pre mestá, v minulom období do fondu prispeli aj viaceré mestá z celého sveta.

V prípade záujmuo spoluprácu a poskytnutie eventuálneho finančného príspevku zo strany miest a obcí Slovenska kontaktujte, prosím, Veľvyslanectvo SR vo Varšave (R. Kollár,

č. tel: 0048 22 5258 115,

radovan.kollar@mzv.sk.

 

Autor: Veľvyslanectvo SR vo Varšave


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
Nadácia PSK pre podporu rodiny rozdelila takmer 120 000 eur
Nadácia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pre podporu rodiny rozdelila za dva roky svojho pôsobenia takmer 120 000 eur. Pomoc smerovala rodinám v celom kraji, ktoré sa ocitli v sociálnej, zdravotnej, ekonomickej či existenciálnej núdzi.
viac
19.01.2021
Karpatská nadácia poskytne podporu v programe Škola napriek korone
Karpatská nadácia opäť otvára program Škola napriek korone s cieľom podporiť nápady, ktoré by pomohli riešiť potreby prerušeného vzdelávacieho procesu.
viac
01.06.2021
Deväť pamiatok, za ktorých záchranu môžete hlasovať
Iniciatíva Poklady Slovenska, už tradične venovaná obnove a osvete v oblasti historického dedičstva na našom území, pokračuje svojou hlavnou fázou. Ľudia si môžu vybrať jedno z deviatich, rokmi chátrajúcich diel a dať mu svoj hlas.
viac
12.10.2021
N. Milanová: Expozícia Auschwitz-Birkenau prejde pod Múzeum holokaustu v Seredi
Presun Slovenskej národnej expozície Tragédia slovenských Židov v Štátnom múzeu Auschwitz-Birkenau v Osvienčime pod správu špecializovaného pracoviska Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea holokaustu v Seredi by mal byť zavŕšený do konca roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %