Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.01.2019 08:10

Najväčšou investíciou mesta bude rekonštrukcia predstaničného priestoru


Predstaničný priestor pohľad zhora. Foto: zdroj TS


Najväčšou investíciou roka 2019 realizovanou mestskou samosprávou vo Zvolene bude rekonštrukcia predstaničného priestoru v okolí železničnej stanice. Mesto získalo na tento projekt viac ako 1,8 milióna eur z eurofondov.


Podľa architekta mesta Petra Kaššu sa kompletne vymenia povrchy ciest a chodníkov, lavičky, koše na odpadky, informačné tabule, autobusové zastávky, zavedie sa nový systém parkovania a informačný systém, obmení sa tamojšia zeleň. "Pribudne nové moderné osvetlenie, ktoré doteraz veľmi chýbalo a ktoré určite zvýši bezpečnosť tohto frekventovaného priestoru," dodáva Kašša.       

V priestore by mali pribudnúť aj nové kamery. Mesto v minulom roku začalo revitalizovať aj Park Višňovského, ktorý nadväzuje na  predstaničný areál. Aj tam by malo dôjsť k úprave zelene tak, aby sa zvýšila prehľadnosť a svetlosť parku.       

"Druhým najväčším projektom v meste bude dlhoočakávaná revitalizácia vnútrobloku Hrnčiarska, J. Kozáčeka a Bystrický rad. Pôjde prevažne o výmenu povrchov, doplnenie lavičiek, pitných fontán, detských ihrísk a vytvorenie relaxačných zón pre obyvateľov nielen tejto časti, ale celého mesta," hovorí primátorka Lenka Balkovičová. Na tento projekt magistrát získal z eurofondov celkovo 800.000 eur.       

Mesto získalo ďalšie zdroje aj na vybudovanie odborných učební na štyroch základných školách. "Pôjde o zriadenie a vybavenie deviatich odborných učební a dvoch knižníc v celkovej hodnote takmer pol milióna eur," hovorí vedúci odboru školstva Mestského úradu vo Zvolene Miroslav Marcinko.       

Okrem toho prebieha obstarávanie na dodávateľa prác pri rekonštrukcii dvoch školských dvorov na ZŠ Námestie mládeže a ZŠ M. Rázusa. "Už na jeseň by sme chceli začať pracovať aj na projekte školského dvora na ZŠ J. Alexyho. Takže takmer jeden milión eur z rozpočtu mesta pôjde do školstva a športových areálov určených nielen školákom, ale aj širokej verejnosti," dodáva Marcinko.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.06.2020
Zhotoviteľ obnovy predstanice vo Zvolene je známy
Spoločnosť TSS Grade z Bratislavy by sa mala stať realizátorom obnovy priestorov pred hlavnou železničnou stanicou vo Zvolene. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
15.06.2020
ŽSK zrekonštruuje kaštieľ v Oščadnici
Kaštieľ v Oščadnici bude modernejší i väčší. Žilinská župa začala s jeho modernizáciou v rámci cezhraničného projektu hradeného z európskych finančných zdrojov. Náklady na investíciu sú viac ako 640-tisíc eur. Župa spolufinancuje projekt vo výške zhruba 300-tisíc eur.
viac
18.11.2021
ŽSK pokračuje v investíciách do rekonštrukcií dielní odborného vzdelávania
Žilinská župa pokračuje v investíciách do rekonštrukcií dielní odborného vzdelávania, podala ďalšie štyri projekty v hodnote 9,9 milióna eur.
viac
28.06.2022
Krajská knižnica vo Zvolene má obnovené ďalšie svoje priestory
Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene má obnovené ďalšie svoje priestory. Po rekonštrukcii je oddelenie náučnej a spoločenskej literatúry. Novinárom ho v pondelok predstavil zriaďovateľ knižnice, ktorým je Banskobystrický samosprávny kraj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %