Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
20.09.2018 01:24

Najzaujímavejším objavom sezóny na Pustom hrade je ihlica z jantáru


Pustý hrad, ilustračná snímka, zdroj: slovankia.travel


Najzaujímavejším nálezom končiacej archeologickej sezóny na Pustom hrade nad Zvolenom bola tordovaná ihlica vyrobená z jantáru. Archeológovia tam okrem falzifikátov mincí z prelomu 13. a 14. storočia objavili aj pravé razby Bela IV. a Přemysla Otakara II.


Ako na stránke pustyhrad.com uvádza vedúci výskumu Ján Beljak, sezónu začali na Dolnom Pustom hrade, kde počas mesiacov jún a júl preskúmali úseky južnej a západnej línie jeho opevnenia a časť tzv. spojovacieho múru s prvou vstupnou bránou, ktoré pripravili na ich obnovu.       

Okrem nálezov z druhej polovice 13. storočia, ktoré sa koncentrovali okolo zvyškov maltovej podlahy zrubového objektu pristavaného k západnej hradbe neďaleko hlavnej vstupnej brány, objavili bohatú kolekciu zdobenej keramiky a kamenných nástrojov badenskej kultúry z neskorej doby kamennej.       

Na Hornom Pustom Hrade, kde sa presunuli v polovici júla, sa podarilo zrealizovať šesť archeologických sond bohatých na nálezové situácie a vedecké zistenia. V zásype valu sa napríklad našla početná keramika lužickej a kyjatickej kultúry.       

"Aj tento rok výskum potvrdil, že opevnenie stredovekého hradu, ktoré zaberá plochu 3,5 hektára, vzniklo už v závere 12. alebo na začiatku 13. storočia," pripomína Beljak. 

V sonde pri severnej stene veže komitátneho hradu boli dobre čitateľné nálezové situácie datované keramikou z 12. a 13. storočia, ale aj slavónskym denárom Bela IV.       

Zaujímavým bol aj výskum nádvoria tzv. Dončovho hradu pred vstupom do paláca. Priniesol početné nálezy z druhej polovice 13. storočia a objav maltovej podlahy dreveného objektu, ktorý sa tam nachádzal.       

Práce na Pustom hrade budú pokračovať do konca októbra 2018. V priebehu septembra sa budú zasýpať zdokumentované archeologické sondy a predovšetkým sa budú finalizovať murárske práce na obnove južnej línie opevnenia Dolného hradu a brány v tzv. spojovacom múre. Na Hornom hrade sa opravia murivá, ktoré vykazujú statické poruchy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.08.2018
Pokrstili novú publikáciu o Pustom hrade
Mesto Zvolen vydalo novú knihu o Pustom hrade a Peťuši s najnovšími poznatkami z výskumov od autorov Jána Beljaka, Noémi Beljak Pažinovej, Michala Šimkovica
viac
28.09.2019
Uplynulá archeologická sezóna bola na Pustom hrade najbohatšia na nálezy
Ako najbohatšiu na nálezy hodnotia archeológovia uplynulú sezónu na Pustom hrade nad Zvolenom. Objavených bolo napríklad 20 pravých mincí a 25 falzifikátov a veľmi cenné sú aj početné šperky z 13. storočia. Podstatná časť nálezov sa našla na hornom Pustom hrade.
viac
23.10.2021
Na Pustom hrade otvorili obnovený náučný chodník s 21 tabuľami
Počas slávnostného otvorenia náučného chodníka boli návštevníkom predstavené i archeopieskovisko a štúdia realizovateľnosti via ferratového areálu v okolí hradu.
viac
08.07.2022
Na Pustom hrade sa tento rok sústredia na obnovu hlavnej vstupnej brány
Na Pustom hrade nad Zvolenom začala v týchto dňoch 31. sezóna archeologického výskumu a obnovy. Obnovou prejde tentoraz hlavná vstupná brána Horného hradu. Uviedol to vedúci výskumu Ján Beljak.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %