Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.05.2016 07:30

Napoleon opäť bojuje o Bratislavu


Snímka: (bsk).


Ukážky dobového vojenského táborenia francúzskej a rakúskej armády, ich vojenského výcviku, pochodu na bojové pole, rekonštrukcia historických bojov a veľa ďalšieho aj tento rok prinesie tradičné podujatie kultúrneho leta Bratislavského samosprávneho kraja „Ubránili sme sa“.


Akcia sa skutoční pri príležitosti 207. výročia obliehania Bratislavy francúzskym cisárom Napoleonom I.

„Pre Bratislavu je to významný medzník a sme radi, že si ho pripomíname aj takouto názornou formou. Podujatie si obľúbili aj turisti, ktorí ho každý rok húfne navštevujú. Je to aj taká pridaná hodnota aj pre našich školákov, ktorí si na základe ukážok dokážu lepšie zapamätať učebnú látku,“ vyzdvihol význam podujatia Pavol Frešo, bratislavský župan.

Podujatie pod názvom „Ubránili sme sa“ podporuje Bratislavský samosprávny kraj každoročne. Tento rok sa uskutoční v dňoch 20. - 22. mája 2016 v Sade Janka Kráľa s vyvrcholením v sobotu o 17. hodine, na Tyršovom nábreží v Petržalke a v centre Bratislavy. Atmosféru 19. storočia pomôže dotvoriť približne 450 bojovníkov, nadšencov a členov klubov vojenskej histórie zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Talianska a Francúzska. Návštevníci sa tak budú môcť aspoň na chvíľu preniesť do histórie vďaka bohatému programu a sprievodným podujatiam.

V piatok sa v Sade Janka Kráľa začne od 10:00 hodiny budovať vojenský tábor a deň zavŕši večerné delostrelecké ostreľovanie na Tyršovom nábreží.

Pochod vojsk francúzskej a rakúskej armády zo Sadu Janka Kráľa cez Most SNP do centra Bratislavy na Hlavné a Primaciálne námestie  odštartuje v sobotu o 9:30 hod. Na popoludnie si v Sade Janka Kráľa organizátori prichystali ukážky vojenského výcviku, života oboch armád, prehliadky vojenského tábora  a návštevníci si dokonca budú môcť vyskúšať aj streľbu z pušiek. Chýbať nebude ani formovanie jednotiek oboch armád, teda príprava na boj a ich pochod na bojové pole.

Vyvrcholením programu bude rekonštrukcia historickej bitky o Bratislavu z roku 1809, ktorá sa odohrá na improvizovanom bojisku v Sade Janka Kráľa medzi 17. – 18:30 hod. Otvorí ju bratislavský župan Pavol Frešo, ktorý nad podujatím „Ubránili sme sa“ prevzal záštitu.

Večer bude program pokračovať formovaním delostreleckých jednotiek francúzskej armády a pochodom vojska zo Sadu Janka Kráľa na Tyršovo nábrežie k Mostu SNP, kde sa bude medzi 21:30 – 22. hodinou konať delostrelecké bombardovanie Bratislavy.

Počas soboty budú v Sade Janka Kráľa a za nákupným centrom pripravené aj sprievodné podujatia pre deti, prezentácia dobového vojenského táborenia , prezentácia dobových remesiel a ľudového umenia. Chýbať nebude ani dobová a ľudová hudba, ktorú bude reprezentovať skupina Slovenskí Gajdoši.

 

 

Autor: (bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.07.2016
Slovensko si pripomenie Deň zahraničných Slovákov
Slovenská republika si 5. júla 2016 pripomenie Deň zahraničných Slovákov. Deje sa tak od roku 1993 na základe zákona NR SR č. 241/1993 Z. z., ktorým sa 5. júl stal pamätným dňom.
viac
10.09.2016
Víkend plný športu pre všetkých
Oslava športu, zdravého životného štýlu a prezentácia rôznych druhov športových aktivít. To všetko prinesie druhý ročník podujatia Bratislava, športujúce mesto, ktoré privíta športových nadšencov druhý septembrový víkend a to pod holým nebom v Sade Janka Kráľa.
viac
30.09.2016
Október v bratislavskom regióne prinesie hody
Pokračovanie Župnej jesene so sebou aj v októbri prinesie podujatia, ktoré vytiahnu do jesenných ulíc milovníkov hodovania, dobrého vína a miestnych špecialít z kapusty.
viac
16.07.2021
Bratislava má novú kultúrnu scénu, otvorili ju v Sade J. Kráľa
V bratislavskom Sade Janka Kráľa otvorili vo štvrtok novú kultúrnu scénu, ktorá spestrí program 46. ročníka mestského festivalu Kultúrne leto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %