Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.06.2019 08:25

Návrh reformy verejnej správy bude čo najskôr, sľúbil nový šéf ÚMS R. Rybníček


Ilustračná snímka z tlačovej besedy, snímka (st).


Hlavnou úlohou Únie miest Slovenska (ÚMS) bude čo najskôr pripraviť návrh reformy verejnej správy. Vyhlásil to novozvolený prezident únie Richard Rybníček. Primátora Trenčína na čelo ÚMS zvolili v piatok na 30. sneme ÚMS.


Rybníček avizoval, že o pripravenom dokumente chcú hovoriť s politickými stranami, ktoré sa uchádzajú o hlasy v parlamentných voľbách 2020. "Verím, že naše návrhy si politické strany osvoja, zahrnú ich do svojich volebných programov a dokumentov budúcej vládnej garnitúry," vyhlásil Rybníček. Podľa jeho slov chce ÚMS oboznámiť politické elity s predstavou miest o fungovaní samospráv. "Teraz sme totiž často štatisti, sme svedkami toho, že sa v parlamente prijímajú zákony, ktoré zásadným spôsobom zasahujú do života miest, no so samosprávami sa nekonzultujú," narážal Rybníček na rozširovanie povinností samospráv bez toho, aby im na ich plnenie boli zvýšené i financie.       

Podľa predstaviteľov ÚMS chce byť inštitúcia vo všeobecnosti v budúcnosti výraznejším hlasom mestských sídel. Výkonný viceprezident ÚMS Miroslav Kollár informoval, že do únie vstúpili aj ďalšie krajské mestá, po Bratislave, Trnave a Prešove sú členmi i Trenčín, Nitra, Banská Bystrica. "Dnes podali prihlášku Košice, v septembri by tak mala urobiť Žilina," uviedol Kollár.       

Počet členských miest v únii by mal stúpnuť na 40, ÚMS by tak mala zastupovať približne 1,8 milióna občanov SR.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.01.2020
ÚMS: Regionálna samospráva potrebuje prirodzené vymedzenie a väčšie kompetencie
Regionalizácia štátu je podmienená odovzdaním nových úloh a právomocí regiónom, ktoré musia byť vymedzené prirodzene s ohľadom na ich homogénnosť, dopravnú regionalizáciu SR a špecifickosť hlavného mesta SR.
viac
29.01.2020
J. Droba: Význam má posilňovať kompetencie krajov, nie prekresľovať ich hranice
Namiesto diskusie o rušení krajov či prekresľovaní ich hraníc je potrebné otvoriť tému rozšírenia kompetencií vyšších územných celkov (VÚC).
viac
17.10.2020
R. Rybníček: Vláda zatiaľ nemá odvahu povedať, akú krajinu vlastne chce
Ak by vláda preniesla viac kompetencií a financií na mestá a obce, neboli by na Slovensku také veľké regionálne rozdiely a väčšinu problémov by si regióny, mestá a obce dokázali vyriešiť rýchlejšie, efektívnejšie a zmysluplnejšie. Pre TASR to povedal prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček.
viac
12.04.2023
Reformu spravovania štátu považuje ÚMS za nevyhnutnú, návrh MV SR však kritizuje
Otvoriť tému reformy spravovania štátu v nových podmienkach považuje Únia miest Slovenska (ÚMS) za nevyhnutnosť, keďže súčasný systém pokladá za nevhodný a obmedzujúci. Zdôrazňuje však potrebu koncepčného riešenia, nie čiastkového.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %