Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.01.2018 06:00

Návšteva najstaršieho pútnického miesta na Slovensku je bezpečnejšia


Na úseku cesty II/507 medzi Skalkou a Zamarovcami vyrástli dve nové autobusové zastávky a osvetlený priechod pre chodcov.


Na ceste medzi Zamarovcami a Skalkou nad Váhom pribudla dvojica autobusových zastávok a osvetlený priechod pre chodcov. Zvýšiť bezpečnosť pod kláštorom Veľká Skalka sa podarilo vďaka spolupráci Trenčianskeho samosprávneho kraja a Rímskokatolíckej cirkvi.


Od začiatku nového roka 2018 môžu obyvatelia aj návštevníci najstaršieho pútnického mesta na Slovensku povedať, že je o niečo bezpečnejšie. Reč je o Skalke nad Váhom (okres Trenčín), kde na úseku cesty II/507 medzi Skalkou a Zamarovcami vyrástli dve nové autobusové zastávky a osvetlený priechod pre chodcov.

Uvedený úsek cesty, ktorý sa nachádza pod kláštorom Veľká Skalka, bol totiž vyhodnotený ako nebezpečný. Keďže toto výnimočné miesto ročne navštívi množstvo domácich i zahraničných pútnikov, TSK sa v spolupráci s Rímskokatolíckou cirkvou rozhodol bezpečnostnú situáciu zlepšiť takými prvkami, ktoré najčastejšie miesta pohybu chodcov, resp. turistov a návštevníkov Skalky spravia viditeľnejšími i bezpečnejšími.

Náklady na projektovú dokumentáciu a následnú realizáciu a osadenie nástupísk, chodníkov, dvoch osvetlených autobusových zastávok a osvetleného priechodu pre chodcov sa vyšplhali na viac ako 54 000 eur, pričom investícia Trenčianskeho kraja z tejto sumy predstavuje 74 %.

„Jednou z našich priorít je rozhodne zvyšovanie bezpečnostnej situácie na cestách II. a III. triedy v kraji. K tomu samozrejme patrí osádzanie bezpečnostných prvkov a budovanie nových alebo modernizácia existujúcich priechodov pre chodcov. V tomto trende plánujeme pokračovať aj naďalej,“ povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

Zlepšenie bezpečnostnej situácie na tomto vyhľadávanom mieste víta aj obecná samospráva. „Pútnické miesto Skalka je atraktívne a jeho návštevnosť stále stúpa. Zastávky a priechod, ktoré vybudoval Trenčiansky samosprávny kraj, vnímam ako veľký prínos najmä z hľadiska bezpečnosti. Myslím, že veľa návštevníkov, ale i domácich ocení tieto zmeny,“ povedal starosta Skalky nad Váhom Anton Horečný.

V uplynulom roku bolo okrem vyššie uvedeného vďaka TSK zmodernizovaných celkovo 43 priechodov v šiestich okresoch Trenčianskeho kraja, v aktuálnom roku župa plánuje s úpravou priechodov pokračovať a postupne zvyšovať ich bezpečnosť v celom regióne.

Autor: (tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2017
Prvé kilometre Vážskej cyklomagistrály sú už realitou
Rok 2017 sa do cyklistických dejín Trenčianskeho samosprávneho kraja zapíše hrubým písmom. Na jeho území vznikajú historicky prvé kilometre megaprojektu Vážskej cyklotrasy, ktorá v dĺžke 100 km povedie naprieč celým samosprávnym krajom. O názve megaprojektu rozhodne verejnosť.
viac
24.01.2018
Svoju knihu dostanú aj dychové hudby a folklórne zoskupenia
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) sa po úspechu publikácie o dobrovoľných hasičských zboroch v Trenčianskom kraji rozhodol prísť s ďalšou knižnou novinkou, ktorá odprezentuje hudobné poklady regiónu.
viac
26.02.2020
Nová cyklotrasa už čoskoro prepojí dva hrady, kraje i dva štáty
Projekt Na bicykli po stopách histórie sa pomaly, ale isto blíži do svojej záverečnej fázy. V rámci neho Trenčianska župa spoločne s českým mestom Brumov-Bylnice buduje jedinečnú cyklotrasu, po ktorej sa cyklisti budú môcť previezť z Trenčianskeho hradu na Hrad Brumov.
viac
19.05.2021
Ružinov skúša inovatívny model osvetlenia priechodu pre chodcov
Bratislavský Ružinov skúša inovatívny model osvetlenia priechodu pre chodcov na ulici Maximiliána Hella. Cieľom je zvýšenie bezpečnosti chodcov a zníženie nehodovosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %