Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.08.2017 01:26

Návštevníci archeoparku budú spoznávať život Keltov


Ilustračná snímka


Návštevníci archeoparku v Hanušovciach nad Topľou budú v sobotu (26. 8.) spoznávať život Keltov doby železnej. Vyskúšať si budú môcť tiež rôzne zaujímavé činnosti.


Podujatie priblíži život prvého historicky známeho etnika na našom území. "Bude o významnej kultúre, ktorá poznamenala vývoj v celej Európe. Nahliadneme nielen do ich obydlia, ale aj do sveta ich remesla, vojenstva, mýtov či kuchyne," informovala Mária Kotorová, riaditeľka Krajského múzea v Prešove, pod ktoré patrí hanušovské múzeum.       

Počas podujatia, ktoré sa začne o 14.00 h, si budú môcť návštevníci vyskúšať napr. zhotovovanie keramiky na hrnčiarskom kruhu, vypaľovanie keramiky v hrnčiarskej peci, kováčstvo a prácu so železom, ale aj obrábanie políčka náradím so železným ukončením. Okrem iného budú mať možnosť tkať látku, pliesť z prútia, vyrábať nádoby z dýň. Vyskúšať si budú môcť výzbroj a výstroj keltského bojovníka, lukostreľbu, hru na keltské hudobné nástroje a iné.      

 V tamojšom archeoparku možno vidieť obydlie Keltov zo záverečnej fázy doby laténskej, z polovice prvého storočia pred Kristom. "Je rekonštrukciou nálezu čiastočne zahĺbenej chaty z hradiska Zemplín," priblížila riaditeľka. V interiéri sa nachádza zásobnicová jama a nevyhnutné zariadenie – ležovisko, stôl a lavice na sedenie, police na drobné predmety a závesné tyče.

Počas leta je v chate alebo vedľa nej zvislý tkáčsky stav. "Kelti mali veľmi radi farebné tkaniny, častý bol štvorcový vzor – káro. Pred obydlím nájdeme hrnčiarsky kruh a pec – ide o rekonštrukciu nálezu z Prešova a rotačný mlynček na obilie," vymenovala Kotorová s tým, že z hudobných nástrojov môžu návštevníci vidieť okrem iného sistrum z kovových segmentov, železné kladivo a nákovku.       

Podujatie sa koná v rámci projektu Stretnutia s dejinami v archeoparku. Záujemcovia sa počas neho mohli doteraz zoznámiť s dávno zaniknutými reáliami kamennej a bronzovej doby. Z verejných zdrojov projekt podporil Fond na podporu umenia.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.07.2018
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou otvorí svoje brány hendikepovaným
Spoznať históriu prostredníctvom pekného zážitku. Aj takouto formou chcú v Archeoparku v Hanušovciach nad Topľou priblížiť históriu marginalizovaným skupinám obyvateľov. V rámci projektu Priblížme si históriu prácou vlastných rúk sa už tento piatok budú môcť preniesť do doby kamennej.
viac
18.10.2018
V Hanušovskom archeoparku si vyrazíte vlastnú mincu
Návštevníci archeoparku môžu už tento piatok spoznať najstaršie platidlá. Počas podujatia pod názvom Zaplať za všetko vlastnou mincou uvidia ukážky celého procesu výroby mincí.
viac
24.07.2020
Kaštieľ a archeopark predstavia históriu skla
Vyrobiť si sklenený pohár či šperky budú môcť návštevníci kaštieľa a archeoparku v Hanušovciach nad Topľou počas piatka a soboty (24. a 25. 7.) v rámci sklárskeho workshopu História skla 2020.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %