Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
19.07.2019 10:05

Návštevníkov 19. ročníka Bačovských dní neodradilo ani vrtošivé počasie


Ilustračná snímka (ŽSK)


Aj keď počasie svojimi výkyvmi vytrvalo skúšalo trpezlivosť návštevníkov i organizátorov, spokojní napokon odchádzali z Malatinej všetci. V sobotu 13. júla sa pre nepriaznivé počasie program presunul z amfiteátra do kultúrneho domu.


Divadlo Juraja Hamara prilákalo predovšetkým deti, ktoré sa schuti nasmiali na postave Gašparka a jeho výmysloch. Popoludnie pokračovalo vystúpeniami domácich a pozvaných folklórnych súborov a skupín. Temperamentným tancom a spevom ho uzavrela FS Goral zo Suchej Hory.

V nedeľu sa hlavné dianie festivalu valaskej kultúry odohrávalo pri amfiteátri na Skalke. Trhovníci si rozložili stánky, v ktorých predávali predovšetkým remeselnícke výrobky. Deti mali možnosť vyrobiť si vlastnú textilnú hračku, od vystrihnutia látky, cez jej vypchatie, zašitie až po jej konečnú výzdobu. V škole prebiehala rezbárska výstava bratov Patschovcov a populárna súťaž o najlepšie syrové výrobky spojená s verejnou ochutnávkou. O prívlastok najchutnejšia ovčia hrudka, údený syr, oštiepok a žinčicu sa uchádzalo osem poľnohospodárskych družstiev a súkromných spracovávateľov mlieka z Oravy, Liptova a Považia. Medzi stánkami stála aj maketa kravy Rysuľky od Združenia mladých farmárov na Slovensku, na ktorej sa mohli návštevníci naučiť techniku dojenia.

Amfiteáter sa najskôr naplnil zvukom práskajúcich bičov. Pätnásť zručných chlapov a dve ženy sa predstavili v súťaži v plieskaní bičom. V kategórii detí zvíťazil Milan Gaššo z Veličnej a v kategórii dospelých si vlaňajšie víťazstvo zopakoval František Lupták z Liptovských Sliačov. V ohrade pri kolibe sa páslo pätnásť vyparádených jahniat, ktoré súťažili o titul miss.

Chovatelia ich neváhali ozdobiť mašľami či dokonca čepcom. Zvíťazilo jahniatko z Poľnohospodárskeho družstva Malatiná. Festivalové dianie vyvrcholilo o 13. hodine. V galaprograme ožili čriepky goralskej hudobnej a tanečnej kultúry v podaní speváckych a folklórnych skupín z Oravy, Liptova a folklórnych súborov z Púchova, Poľska a Českej republiky. Záver patril losovaniu tomboly s viac ako päťdesiatkou hodnotných cien.

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2017
Redikaňä otvorí cez víkend pastiersku a salašnícku sezónu
V mikroregióne terchovskej doliny otvoria už túto nedeľu (14.5.) pastiersku a salašnícku sezónu podujatím s názvom Ovčärske obyčäje - Redikaňä v Zázrivej.
viac
01.07.2018
Festival Bačovské dni ponúkne kultúru, folklór, jarmok i súťaže
Rozmanitý kultúrny program, súťaž v práskaní bičom, o najchutnejšie výrobky z ovčieho mlieka či možnosť poprechádzať sa tradičným jarmokom s množstvom remeselníkov ponúkne návštevníkom 18. ročník medzinárodného festivalu valaskej kultúry Bačovské dni v Malatinej.
viac
08.07.2019
V Malatinej vyhlásia miss jahňa
Aktuálny, už 19. ročník Bačovských dní, prináša zaujímavý program. Na medzinárodnom festivale valaskej kultúry sa predstaví viac ako 500 účinkujúcich.
viac
13.07.2019
Bačovské dni predstavia podoby tradičnej valaskej kultúry
Na 19. ročníku medzinárodného festivalu valaskej kultúry Bačovské dni sa v Malatinej (okres Dolný Kubín) predstaví v sobotu 13. júla a v nedeľu 14. júla viac ako 500 účinkujúcich. TASR o tom informoval riaditeľ Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne Miroslav Žabenský.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %