Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.09.2019 08:10

Neďaleko Popradu vznikla materská škola v lese


Ilustračná snímka (tasr)


Pri Poprade v tomto školskom roku pribudla materská škola (MŠ) v lese, otvorili ju v pondelok (2. 9.). Spolu so zariadením lesnej pedagogiky, ktoré funguje druhý rok, je súčasťou novovznikajúcej obytnej ekolokality Krásne Sady Mlynica, založenej na princípoch permakultúry.


Ako za zriaďovateľa oboch inštitúcií uviedol Ondrej Zoričák, hlavnou myšlienkou ich vzniku bolo vzdelávať deti vo väčšom kontakte s prírodou a s reálnym životom, po čom je podľa jeho slov v súčasnosti spoločenský dopyt a tento trend narastá najmä v škandinávskych krajinách.

„Prioritami našej MŠ je poskytnúť deťom veľa pohybu a aktivít v prírode, a to za každého počasia. Práve prostredie lesa nám poskytuje veľa možností, ako aj pri bežnej vychádzke rozvíjať u detí trpezlivosť, vytrvalosť, vzájomnú spoluprácu. Deti budeme zapájať aj do bežných činností v škôlke, môžu pomáhať v kuchyni, starať sa o zeleninovú záhradku, kvety,“ povedala Erika Kicová - jedna z pedagogičiek v uvedenej MŠ.

Keďže sa MŠ nachádza v areáli Zariadenia lesnej pedagogiky, niektoré aktivity budú prepájať aj so staršími deťmi navštevujúcimi jeho programy. „Vzhľadom na prostredie a zameranie, základnou výbavou našich detí v škôlke budú gumáky, pršiplášť a ruksačiky,“ dodala.

Vzdelávací areál je umiestnený v centre novovznikajúcej obytnej lokalite, ktorá sa rozprestiera na ploche viac ako 100 hektárov. Od mesta Poprad je vzdialená päť kilometrov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Materské školy verzus škôlky bez strechy– v Nemecku je 1200 lesných škôlok
Ukazuje sa, že u nemeckých rodičov je tento typ predškolského zariadenia čoraz viac v kurze. Nemci ich zriaďujú v dvoch základných formách – ako triedu v bežnej materskej škole alebo ako samostatné zariadenie.
viac
29.04.2016
Materské školy verzus lesné škôlky bez strechy a stien – ako je to na Slovensku
V západnej a severnej Európe overená prax, u nás takmer neznáma alternatíva výchovy a vzdelávania.
viac
15.08.2016
Poprad preinvestuje v lete na opravy školských budov okolo 800 000 eur
Leto v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad je v znamení rozsiahlych opráv, modernizácií i bežnej údržby. Celkovo mesto počas leta preinvestuje na tieto projekty okolo 800 000 eur. Najviac peňazí pôjde do materských škôl.
viac
22.05.2020
Spišská Nová Ves otvorí materské a základné školy za špecifických podmienok
Spišská Nová Ves od 1. júna otvára materské a základné školy, ktoré sú v jej zriaďovateľskej pôsobnosti, za špecifických podmienok. Rozhodol o tom krízový štáb mesta v súvislosti s postupným uvoľňovaním opatrení v rámci štvrtej fázy. Informovala o tom pracovníčka pre styk s médiami Edita Gondová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %