Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
09.03.2018 09:27

Nemocnica odstraňuje nebezpečné stromy


Ilustračná snímka


V areáli žilinskej nemocnice technickí pracovníci začali včera s nevyhnutným výrubom nebezpečných drevín. Podľa oficiálneho dokumentu starostlivosti o dreviny spracovaného odborníčkou musí nemocnica odstrániť dreviny, ktoré by mohli ohroziť pacientov, zamestnancov a návštevníkov jej areálu.


„Na základe odborného hodnotenia sa ukázalo, že približne tretina stromov a drevín má narušený tvar, je zdravotne závadná či poškodená a až takmer polovica má dokonca zhoršený alebo zlý zdravotný stav,“ uviedol vedúci hospodársko-technického odboru Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Eduard Dorčík s tým, že schválenie k výrubu sa týka 69 drevín.

„Prvá výsadba bola zrealizovaná pravdepodobne ešte počas budovania nemocnice, dreviny boli tak nevhodne vysadené v tesnej blízkosti budov, čo zapríčinilo, že sa dnes odkláňajú od svojej osi a stávajú sa nebezpečnými pre návštevníkov areálu nemocnice. V minulosti sa tiež zanedbala starostlivosť a ich ošetrenie, preto sú niektoré z nich postihnuté hubovitými ochoreniami alebo majú porušený koreňový systém, nedajú sa tak už zachrániť a musíme ich odstrániť,“ vysvetlil ďalej E. Dorčík.

Žilinská nemocnica zabezpečí náhradnú výsadbu v celom areáli, kde postupne pribudne takmer tisíc nových drevín, vrátane stromov. Kompletne revitalizovať by sa mala zeleň v kruhovom objazde a tiež v malom parku medzi budovami detského a očného pavilónu, kde vznikne nový upravený priestor pre pacientov i návštevníkov.

Počas výrubu nemocnica prosí návštevníkov o zvýšenú opatrnosť a ospravedlňuje sa za prípadné obmedzenia v areáli. Výrub potrvá maximálne do konca marca.

Autor: Lenka Záteková, hovorkyňa FNsP Žilina


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2019
V žilinskom Lesoparku Chrasť odstránia napadnuté a poškodené stromy
Mesto Žilina začína s výrubom poškodených drevín v žilinskom lesoparku. Do konca apríla odstránia viac ako 170 napadnutých stromov. Na ich mieste vyrastú nové dreviny.
viac
01.02.2020
Nová moderná ambulancia poteší budúce mamičky i gynekologické pacientky
V prízemí pavilónu gynekológie a pôrodníctva Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline dnes otvorili zmodernizovanú gynekologicko-pôrodnícku príjmovú ambulanciu.
viac
18.07.2020
Jubilejná „tisícka“ padla v žilinskej pôrodnici o mesiac skôr
V Žilinskom kraji ostáva vzhľadom na počet pôrodov najobľúbenejšou pôrodnica Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Záujem stále rastie a tisícu tohtoročnú mamičku tu privítali dokonca už o mesiac skôr ako vlani.
viac
23.04.2021
Ďalšia modernizácia pre mamičky vo FNsP Žilina
Vyšší komfort a kvalitu hospitalizácie prináša pacientkam Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline modernizácia na štvrtom poschodí pavilónu gynekológie a pôrodníctva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %