Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
12.06.2018 08:00

Neogotický kaštieľ bude mať novú strechu, identickú s pôvodnou


Esterházyovský kaštieľ v Galante.


Ukončenie prác na obnove strechy hlavnej budovy neogotického kaštieľa v Galante, ktoré sa začali minulý týždeň, je naplánované na koniec júla. Na novú strechu, ktorá bude identická s pôvodnou, schválili mestskí poslanci 200.000 eur. Radnica si na tento účel zobrala úver.


Ako pre TASR uviedol viceprimátor Galanty Zsolt Takáč, strecha mala byť kompletne vymenená na celej hlavnej budove. "Pri obnove historickej budovy je kľúčové začať so strechou, lebo až po jej výmene a odkvapového systému je možné začať s fasádou," dodal viceprimátor. Taktiež informoval, že ostatné časti kaštieľa sprístupnia verejnosti.

Momentálne je pre ňu otvorená iba jedna časť interiéru, kde sa konajú rôzne akcie či sobášne fotografovanie. V posledných rokoch kaštieľ dlho chátral, dnes je zakonzervovaný a o jeho záchranu sa snaží aj občianske združenie Neogotický kaštieľ v Galante (nkga.sk), ktoré zastrešuje opäť viceprimátor Takáč a ktorého cieľom je kompletná obnova dlhodobo nevyužitej pamiatky. Usiluje sa aj o opravu strechy na severnej veži a mesto sa snaží obnoviť tiež južnú vežu.      

Neogotický kaštieľ v Galante vybudovali v roku 1663 Esterházyovci. Rezidencia bola pôvodne postavená v renesančnom slohu, dnešný ráz anglického tudorovského hradu jej vtisla prestavba v duchu romantickej anglickej gotiky realizovaná v 19. storočí. Už sa podarilo zrekonštruovať jeho severné krídlo. Kaštieľ je obklopený prírodno-krajinárskym anglickým parkom. Neogotický kaštieľ je jedným zo symbolov Galanty, mesto ho má taktiež v erbe.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.08.2017
V areáli kaštieľa Esterházyovcov v Galante ožila bitka pri Vozokanoch
Múry a park kaštieľa, ktorý rod vlastnil, sa stali kulisou rekonštrukcie bitky, ktorá je považovaná za symbol protitureckého odboja.
viac
01.11.2018
Mesto obnovilo ružovú záhradu Esterházyovcov
Samospráva mesta Galanta zrealizovala zo svojho rozpočtu prostredníctvom podpory Nadácie Slovenskej sporiteľne projekt s názvom "Obnova ružovej záhrady Esterházyovcov" v hodnote približne 4000 eur.
viac
16.05.2019
Mesto sa opäť zapojí do Noci múzeí a galérií, vstup bude zadarmo
Do celoslovenského podujatia Noc múzeí a galérií sa 18. mája zapojí aj Galanta v jej troch kultúrnych inštitúciách – v renesančnom a neogotickom kaštieli a vo vlastivednom múzeu.
viac
30.05.2019
V Galante rekonštruujú neogotický kaštieľ z dotácií
V Galante rekonštruujú severnú aj južnú vežu neogotického kaštieľa. Na rekonštrukciu severnej veže a jej projekt s názvom „Sweet memories“ získalo mesto nenávratný finančný príspevok, podporený z programu Interreg SK-HU vo výške 473-tis. eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %