Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
29.09.2017 12:47

Neschválením zmluvy s americkou ambasádou prichádza mesto o státisíce eur


Americká ambasáda v Bratislave.


Poslanci včera opäť neschválili zmluvu o nájme pozemkov pred americkou ambasádou v hodnote takmer pol milióna eur. Hoci pôvodný návrh zmluvy bol 30. 6. 2016 zastupiteľstvom schválený, včera sa nenašla dostatočná väčšina na opätovné schválenie tejto zmluvy.


Hlavné mesto tak prichádza už o milión eur, ktoré ambasáda za dva roky mohla zaplatiť. Tieto finančné prostriedky mohli byť použité na opravy ciest, chodníkov, starostlivosť o zeleň a ďalšie rozvojové projekty.

„Som presvedčený, že je v záujme mesta, aby do času, kedy sa americké veľvyslanectvo presťahuje na iné miesto, malo hlavné mesto s veľvyslanectvom zmluvu o prenájme. Za milión eur z nájmu sme mohli urobiť veľa prospešných vecí pre Bratislavčanov. Bezpečnostná zóna okolo ambasády bude tak či tak. Ide len o to, či za to Američania platiť budú alebo nie,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Hlavné mesto s Veľvyslanectvom USA pravidelne komunikuje a je pripravené poskytnúť mu plnú súčinnosť v záujme čo možno najrýchlejšieho vyriešenia premiestnenia jeho sídla. Bezpečnostná zóna, ktorou je okolie budovy veľvyslanectva, požíva podľa Viedenského dohovoru výsadu nedotknuteľnosti bez ohľadu na vlastnícke právo k pozemkom. Za medzinárodné záväzky Slovenska zodpovedá vláda a ministerstvo zahraničných vecí. Nie je to v kompetencii mesta. Mesto však môže od americkej ambasády získať pol milióna eur ročne, ktoré je ambasáda ochotná platiť, keby mala na to právny titul.

Zároveň, hlavné mesto Bratislava má záujem na čo najskoršom vyriešení bezpečnostných obmedzení na Hviezdoslavovom námestí a jeho plnom využívaní Bratislavčanmi aj návštevníkmi hlavného mesta. Hlavné mesto je presvedčené, že takéto plné využívanie Hviezdoslavovho námestia bez bezpečnostných obmedzení možno dosiahnuť presťahovaním sídla veľvyslanectva USA.

Hlavné mesto malo do roku 2016 uzatvorenú nájomnú zmluvu so Spojenými štátmi americkými zastúpenými veľvyslanectvom na pozemky pred budovou na Hviezdoslavovom námestí. Veľvyslanectvo platilo mestu nájom približne 1 euro ročne. Hlavné mesto po dohode s veľvyslanectvom chcelo a chce dosiahnuť, aby do doby, než sa veľvyslanectvo z Hviezdoslavovho námestia presťahuje, platilo mestu riadny prenájom pozemkov v hodnote 480 000 eur ročne.

Autor: (keš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2016
Bratislava odmietla predĺžiť zmluvu s investorom predstaničného námestia
Mesto Bratislava odmietlo predĺžiť o päť rokov zmluvu so spoločnosťou Transprojekt, ktorá má do konca roka obnoviť priestor pred bratislavskou Hlavnou stanicou. Rozhodli o tom mestskí poslanci, ktorí tak chcú, aby zmluva trvala do dohodnutého termínu 31. decembra 2016.
viac
30.11.2016
Mesto Malacky zverejnilo svoje investičné priority pre rok 2017
Prioritami Malaciek v roku 2017 budú opravy miestnych komunikácií, modernizácia verejného osvetlenia, rekonštrukcia materskej školy (MŠ) i oprava kaštieľa. Vyplýva to z návrhu rozpočtu mesta na rok 2017, ktorý samospráva zverejnila na svojom webe.
viac
18.04.2017
Župa rozdelila na dotáciách viac ako dva milióny eur
Poslanci Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja na svojom XXV. pracovnom zasadnutí 31. marca schválili návrhy na poskytnutie dotácií pre rok 2017 z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy.
viac
12.12.2017
Hlavné mesto opäť podporilo projekty Bratislavčanov
Hlavné mesto pokračuje v podpore projektov v rámci svojich grantových programov zameraných na kultúru, voľný čas, šport či sociálne aktivity. Vo štvrtom, poslednom kole tohto roka, hlavné mesto prerozdelilo medzi jednotlivé projekty takmer 54 000 eur a celkovo podporilo 75 projektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %