Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.01.2019 11:15

Neštandardný október na Liptove


Po západe slnka nad Malou Fatrou - Liptov (fotené na Poľane, Nízke Tatry)


Liptov má za sebou neštandardný október 2018. Štatistiky obsadenosti v horskom regióne v desiatom mesiaci minulého roku veľmi prekvapili. Podľa výsledkov zo Štatistického úradu SR prenocovania v desiatom mesiaci roka dosiahli medziročný rast neuveriteľných 23 percent.


Tento mesiac sa pritom považuje už za mimosezónu. Záujem bol najmä o predĺžené víkendy a prichádzali predovšetkým domáci Slováci a susedia z Česka.

Sneh, mráz a najlepšia lyžovačka. To sú hlavné prívlastky aktuálneho diania na Liptove. Obdobie mimosezóny je najmä časom, kedy sa aj región pod Chopkom venuje v prvom rade príprave na hlavnú sezónu. Javí sa však, že záujem o Liptov narastá aj v termínoch, ktoré nie sú na dovolenkovanie práve typické. „V hlavných sezónach, počas leta a zimy je prirodzené, že ubytovacie kapacity na Liptove nepociťujú núdzu o hostí. Október bežne považujeme za mimosezónny mesiac, ale ten v roku 2018 nás príjemne potešil. Čísla prenocovaní nám na Liptove podľa Štatistického úradu SR dosiali medziročný nárast až o 23,1 percenta na 108 536. Pre zaujímavosť celoslovenské čísla prenocovaní narástli len o 7,4 percenta," povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Najviac rástli domáci Slováci až o 24,5 percenta. Zahraniční návštevníci rástli menej a to o 7,28 percent. Výborné výsledky dosiahla aj spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s., prevádzkovateľ významnej časti kapacít a atrakcií na Liptove. „Za mesiac október 2018 sme zaznamenali tridsať percentný medziročný nárast rezervácií individuálnych klientov. Čísla potvrdzujú trend, že ľudia si dovolia viac dovoleniek v roku a z miest odchádzajú za aktívnym oddychom na hory. V mesiaci október boli aj jesenné prázdniny, v rámci ktorých sme zaznamenali vyšší záujem o pobyty oproti predchádzajúcemu roku a určite prispelo aj stabilné počasie. Pričom nárasty v návštevnosti v našich hoteloch sme zaznamenali najmä pri klientoch z Česka a Slovenska,“ ozrejmila obchodno–marketingová riaditeľka hotelov Tatry mountain resorts, a.s. Katarína Lukáčová. Je zjavné, že dobré počasie a atraktívny balík služieb dokáže na Liptov prilákať hostí aj v mesiacoch, ktoré nepatria k tým termínovo najatraktívnejším. V mesiaci október priemerný počet prenocovaní na Liptove predstavoval 2,4 dňa, pritom celoslovenský priemer bol o dve desatiny vyšší.

„Na začiatku mesiaca nebolo počasie ideálne, dosť pršalo, ale napriek tomu sme pocítili záujem o región vďaka podujatiu Október Na Fest. ôsmy ročník najväčšieho pivného festivalu na Liptove prilákal na päť dní do ulíc Liptovského Mikuláša tisíce ľudí. V nasledujúcej časti mesiaca sa počasie vylepšilo, prišlo babie leto a pocítili sme narastajúci záujem ľudí tráviť pekné dni na horách. Záujem bol najmä o výlety, turistiku, cyklistiku, ale aj o návštevu našich termálnych akvaparkov Tatralandie a Bešeňovej a kúpeľov v Lúčkach. Na nárast návštevnosti v mimosezóne teda zjavne zafungovala kombinácia zaujímavých možnosti na trávenie voľného času, atraktívne podujatia a tiež dobré počasie," povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Po výbornom lete a úspešnej jeseni Liptovu kraľuje pani zima. Najväčší záujem je o lyžovačku v stredisku Jasná, ktoré ponúka 50 kilometrov trás na severnej a južnej strane Chopka, ale na svoje si prídu aj menej nároční lyžiari v strediskách Malinô Brdo a SKI Opalisko. Výbornou správou pre ďalší vývoj zimnej sezóny je, že podmienky sa v posledných dňoch vo všetkých strediskách v dôsledku nádielky prírodného snehu podstatne zlepšili.

Autor: (oocr-region liptov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.01.2017
Bezplatná doprava s novinkami
Liptov aj v aktuálnej zimnej sezóne prevádzkuje bezplatné linky Ski & Aqua busov. Novinkami oproti minulej sezóne sú napríklad vyššia frekvencia liniek v hlavnej sezóne, zefektívnenie procesu operatívneho dopĺňania posilových spojov a aj nová linka CITY BUS.
viac
24.02.2020
Zimnú a letnú športovú sezónu na Liptove spoja štafetové preteky
Zimnú a letnú športovú sezónu na Liptove prepoja v druhú aprílovú sobotu štafetové preteky Liptov Ride. Piaty ročník podujatia ponúkne za jeden deň päť športových disciplín - beh, skialp, freeride, bicyklovanie i jazdu na kajaku.
viac
29.06.2020
Liptovské more atrakcií
V sobotu 27. júna v zátoke pri Kolibe Gréta  v Liptovskej Sielnici Igor Vlha oficiálne „paddleboardovým“ pádlom odomkol hladinu Liptovskej Mary a pozval dovolenkárov na Liptov.
viac
12.07.2023
Rodinný rozprávkový festival na Liptove navštívilo 17 000 ľudí
Rodinný rozprávkový festival Za siedmimi horami na Liptove prilákal tento rok 17 000 návštevníkov zo Slovenska, Česka, Poľska, Ukrajiny či Fínska. Informovala o tom Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %