Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
17.05.2019 12:10

Netradičné večerné prehliadky v múzeách a galériách


Na hrade Strečno


Do Noci múzeí a galérií sa opäť zapoja i kultúrne zariadenia v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. V sobotu 18. mája nechajú svoje brány otvorené až do neskorých večerných hodín a odhalia miesta, ktoré sú pred zrakmi verejnosti počas roka väčšinou ukryté.


Noc múzeí a galérií je obľúbené celoeurópske podujatie. V tento deň budú župné inštitúcie otvorené dlhšie a návštevníkov lákajú na zvýhodnené vstupné či dokonca vstupy zadarmo. ,,V rámci podujatia chceme návštevníkom prezentovať naše kultúrne dedičstvo, význam jeho záchrany a najmä ochrany. Aktivity našich zariadení sú v tento deň netypické, aby oslovili aj tú časť publika, ktorá bežne do múzeí a galérií nechodí. Otvárajú verejnosti svoje „skryté“ komnaty a odkrývajú tajomstvá zo zákulisia kultúrnych inštitúcií. Verejnosť aj prostredníctvom takto získaných poznatkov ľahšie pochopí význam múzeí a galérií pri ochrane kultúrneho dedičstva,“ uviedol riaditeľ odboru kultúry ŽSK Martin Hromada.

V sobotu 18. mája si budú môcť návštevníci pozrieť expozície na Oravskom hrade a previezť sa Oravskou lesnou železnicou s 50 % zľavou. Zvýhodnené vstupné do všetkých svojich expozícií bude i v Považskom múzeu v Žiline - základné vstupné bude zľavnené na polovicu, deti, študenti a dôchodcovia budú mať vstup zadarmo. Bezplatný vstup v tento deň umožnia aj  župné galérie – Považská, Kysucká, Oravská a Liptovská. Výstavné priestory sprístupní do večerných hodín aj Turčianska galéria za vstupné 1 euro.

Na hrade Strečno bude v čase od 20. do 23. hodiny špeciálna večerná prehliadka. Pre návštevníkov sú pripravené informácie zo zákulisia hradu, dozvedia sa najvtipnejšie brepty či otázky návštevníkov. Romantické sledovanie nočnej oblohy z hradných múrov zabezpečí Krajská hvezdáreň v Žiline.

Nočnú prehliadku s lampášom môžete zažiť v Skanzene vo Vychylovke v čase od 21. hodiny. Vstup do skanzenu bude od 18.00 bezplatný.

Na svoje si prídu aj návštevníci župných galérií. Kým Považská galéria umenia v Žiline umožní návštevníkom nahliadnuť do útrob Ciachovne, Turčianska galéria v Martine v tento deň slávnostne odhalí zreštaurované dielo Zima od Milana Paštéku. Komentované výstavy s Robom Kočanom a Stanom Lajdom pripravila Oravská galéria v Dolnom Kubíne. Tvorivé a edukačné aktivity vhodné i pre rodiny s deťmi zas potešia návštevníkov Liptovskej galérie P. M. Bohúňa. Výnimočne v sobotu odomkne brány svojho kaštieľa aj Kysucká galéria v Oščadnici, kde si môžete pozrieť stálu expozíciu venovanú Františkovi Hüblovi.

Prehľad podujatí v zariadeniach Žilinského samosprávneho kraja v sobotu 18. mája

Oravská galéria v Dolnom Kubíne  -  zábavné aktivity pre malých i veľkých návštevníkov výstavy Roba Kočana; individuálna prehliadka stálych expozícií a výstav v Župnom dome; Leonardova posledná večera  – rekonštrukcia očami Stana Lajdu –komentovaná výstava autorom. Otvorená do 20.00 hod

Kysucká galéria v Oščadnici -  vstup do galérie je počas piatku a soboty pre všetkých návštevníkov bezplatný. V sobotu je galéria otvorená od 12.30 do 16. 30 hod.

Turčianska galéria v Martine  -  programy pre deti a mládež, dospelých i seniorov. Tvorivé dielne, divadlo, hudba, prehliadka galérie. Podujatie od 16.00 do 22.00 hod.

Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši -  edukačné a tvorivé aktivity, ktoré budú prispôsobené aktuálnym výstavám v galérii. Podujatie je vhodné pre rodiny s deťmi. Vstup zdarma. Posledný vstup o 22.00 hod.

Považská galéria umenia v Žiline - možnosť nahliadnuť do útrob Ciachovne, spoznať jej minulosť, vrstvy zmien a udalostí, ktoré ju poznačili. Návštevníci budú môcť prispieť do príbehu Ciachovne svojou kresbou, či maľbou na jej steny. Podujatie bude v čase od 13.00 – 22.00 hod.

Kysucké múzeum v Čadci - Skanzen bude otvorený až do 22.00 hod. s tým, že od 18.00 hod. bude vstup voľný. O 18.00 hod., 19.00 hod., 20.00 hod. večerné jazdy na Historickej lesnej úvraťovej železnici - vstupné  je 5 € dospelí, deti, študenti, dôchodcovia a ZŤP 2,50 €

Považské múzeum v Žiline - špeciálna večerná prehliadka hradu Strečno a pozorovanie nočnej oblohy v spolupráci s Krajskou hvezdárňou v Žiline. Otvorená bude aj Stredoveká dedina Paseka. Podujatie bude v čase od 20.00 – 23.00.

Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne - pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí si budú môcť návštevníci pozrieť expozície na Oravskom hrade a Oravskej lesnej železnici  s 50 % zľavou na vstupnom.

Liptovské múzeum v Ružomberku - netradičná večerná prehliadka, počas ktorej bližšie spoznáte jedného zo zakladateľov Liptovského múzea Júliusa Kürtiho. Ten svojich návštevníkov prevedie dejinami múzea, ukáže jeho pôvodné priestory a aj najstaršie expozície múzea. Liptovské múzeum bude otvorené v čase od 18.00 do 22.00 hod., vstup na večernú prehliadku bude každú pol hodinu.

Autor: (ts-zsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2018
Kremnické múzeá sa spoja, spoločne oslávia Noc múzeí a galérií
Kremnické múzeá a expozície sa v tomto roku opäť spoja, aby svoje brány otvorili pre návštevníkov v netradičnom večernom čase počas Noci múzeí a galérií.
viac
14.05.2019
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove už po dvanásty krát
Už po dvanásty krát sa Hradné múzeum vo Fiľakove zapája do celoeurópskej iniciatívy Noc múzeí a galérií. Podujatie s bohatým programom sa uskutoční 18. mája 2019.
viac
15.05.2019
BSK: Noc múzeí a galérií 2019
V sobotu 18. mája 2019 sa múzeá a galérie v Európe opäť otvoria návštevníkom s pestrou programovou ponukou v netradičnom čase. Už po pätnásty raz v histórii podujatia patrí tretia májová sobota Noci múzeí a galérií.
viac
13.05.2023
Noc múzeí a galérií aj v organizáciách PSK
Do 19. ročníka medzinárodného podujatia Noc múzeí a galérií sa zapájajú aj kultúrne organizácie Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Pre návštevníkov si v sobotu 13. mája pripravili bohatý program už počas popoludnia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %