Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.11.2018 03:55

Niekdajší klenot Azovského mora hľadá partnera na Slovensku


Ilustračná snímka


Medzi Slovenskou republikou a zahraničím existuje množstvo dohôd. Okrem toho, že ponúkajú dobrú príležitosť na spoluprácu v oblasti podnikania, sú zaujímavé aj zo stránky kultúrnej spolupráce, či spolupráce v oblasti vzdelávania. Ide predsa o dobrú vec a „družbu“ medzi národmi.


Spolupráca na regionálnej úrovni slovenských miest a obcí prebieha prakticky od vzniku Slovenskej republiky 1. januára 1993. Od Bratislavy, až po Vyšný Komárnik sa župani, primátori a starostovia zaujímajú o možnosti ako podporiť rozvoj svojho regiónu, mesta, či obce a vniesť doň prvky typické pre iné kultúry.

Náš najväčší sused – Ukrajina – má podpísanú spoluprácu s niekoľkými „družobnými“ mestami. Príkladom takejto spolupráce je mesto Trnava, ktoré má od roku 2011 podpísanú partnerskú dohodu s mestom Charkov, ktoré je známe svojím IT priemyslom, investíciami do „zeleného mesta“ (priamo v meste sa na ploche 66 hektárov rozprestiera Gorkého park, ktorý je rozložený na ploche 66 hektárov; mesto v rámci rodinnej politiky vybudovalo v parku množstvo voľnočasových atrakcií pre všetky vekové kategórie, ktoré sú zadarmo prístupné všetkým návštevníkom), možnosťami štúdia na vysokých školách (študuje na nich až 150 000 študentov), či širokou priemyselnou základňou pozostávajúcou zo svetovo známych High-Tech spoločností. Partnerská spolupráca sa rozvíja aj na osobnej úrovni, keď počas osláv dní partnerských miest sa obe strany navštevujú a hľadajú možnosti, ako spoluprácu ďalej rozvíjať.

Podľa informácií zverejnených na internetových stránkach prebieha partnerská spolupráca napríklad aj medzi mestami Bratislava – Kyjev, Košice - Užhorod, Prešov - Mukačevo, Trnava - Charkov, Žilina - Dnipropetrovsk, Zvolen - Rivne, Michalovce - Užhorod, Sobrance - Perečín, Kráľovský Chlmec - Berehovo, Humenné - Perečín, Mukačevo, Bardejov - Tačevo. Banská Bystrica uvádza, že plánuje partnerskú dohodu s ukrajinským mestom Sumi.

Väčšina ukrajinských miest v určitej podobe so slovenskými partnermi spolupracuje, no sú aj mestá, ktoré takúto dohodu podpísanú nemajú, vidia však možnosti, ako takúto spoluprácu využiť v prospech obyvateľov mesta.

Jedným z takýchto miest je Mariupoľ, prístavné mesto na juhovýchode Ukrajiny, ktoré je známe svojím obchodným potenciálom, bohatou históriou a plážami Azovského mora. Mariupoľ, kedysi bohaté turistické mesto, ktorá sa nachádza v konfliktom postihnutej doneckej oblasti hľadá v súčasnosti na Slovensku partnera. „Ukrajinské mesto Mariupoľ vždy bolo, je a v budúcnosti aj bude dôležitým obchodným uzlom pre Ukrajinu. To, že sa zaujíma o partnerstvo so Slovenskom, svedčí o zmene jeho orientácie smerom na západ. Slovenské mestá tak majú dobrú príležitosť nadviazať spoluprácu v čase, keď sa mesto pripravuje na revitalizáciu,“ uviedol v tejto súvislosti mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Slovenskej republiky na Ukrajine Marek Šafin. Podľa M. Šafina je spolupráca na regionálnej úrovni vždy odrazom blízkosti spriatelených národov. Aj preto by bolo dobré, aby slovenské mestá prejavili o „družbu“ s Mariupoľom záujem. Zastupiteľský úrad Slovenskej republiky v Kyjeve informoval, že je pripravený poskytovať potenciálnym partnerským mestám informácie a prispievať tak k rozvoju ďalšej spolupráce medzi Slovenskou republikou a Ukrajinou.

Obecné noviny č. 43-44/2018

Autor: Miroslav DENCI, Veľvyslanectvo SR v Kyjeve


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2016
Považská Bystrica má nové partnerské mesto
Gruzínske mesto Zestafoni bude ôsmim partnerským mestom Považskej Bystrice. Medzinárodnú dohodu s novým partnerom schválilo tento týždeň považskobystrické mestské zastupiteľstvo.
viac
14.02.2019
Ruské mesto Puškin hľadá na Slovensku partnera
Združenie miest a obcí Slovenska informuje členské mestá a obce o žiadosti na nadviazania partnerskej spolupráce mesta Puškin v severozápadnom Rusku, ktoré tvorí časť mesta Petrohrad.
viac
12.04.2021
Ukrajinské mesto Ivano-Frankivsk hľadá partnera
Ukrajinské mesto Ivano-Frankivsk hľadá partnera na Slovensku pre spoluprácu v rôznych oblastiach výkonu kompetencií a aktivít miestnych územných samospráv.
viac
23.09.2023
Reforme samospráv sa vo svojich volebných programoch venuje päť strán
Reforme samospráv sa vo svojich volebných programoch venuje Hlas-SD, KDH, Demokrati, Progresívne Slovensko a Aliancia. Nezaoberá sa tým Smer-SD, Sme rodina ani SNS. Na tlačovej konferencii to uviedla výkonná viceprezidentka Únie miest Slovenska (ÚMS) Jana Červenáková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %