Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.01.2019 09:25

Niekoľko slov k „obedom zadarmo" a k rekreačným poukazom


Ilustračná snímka (tasr)


V nadväznosti na skreslené informácie, ktorým sa v ostatných dňoch venuje mediálna pozornosť vo vzťahu k problematike školstva (napríklad pri obedoch zdarma a rekreačných poukazoch), poznamenávam niekoľko faktov, ktoré sa toho priamo dotýkajú a je potrebné ich rozlišovať.


Tak z hľadiska výkonu úloh pri rozlišovaní tzv. originálnych a prenesených kompetencií v rámci miestnej územnej samosprávy, ako aj v súvislosti s ich financovaním. Budem veľmi rád, keď Vám tieto rámcové informácie pomôžu v ďalej práci s týmito témami.

Stravovanie:

Dotácia na obedy v materských školách od 1. 1. 2019 (materské školy poskytujú ešte ďalšie jedlá ako napr. raňajky, desiata a olovrant) je prednostne určená na obedy.

Dotácia na obedy v základných školách platí až od 1. 9. 2019

Školský zákon v § 140 splnomocňuje samosprávu na to, aby vo VZN určila výšku úhrady za stravovanie, ktorá zahŕňa cenu potravín podľa pásiem určených ministerstvom školstva a zohľadňuje režijné náklady. Nakoľko predkladateľom novely bola stanovená výška dotácie na obed na úrovni 1, 20 eur, ďalšie náklady súvisiace so zabezpečením stravovania sú zahrnuté v rozdiele výšky ceny potravín a v režijných nákladoch. 

ZMOS v momente, keď vstúpil do rokovaní na tému dotácie na obedy informoval o tom, že táto čiastka môže byť v prípade niektorých samosprávy postačujúca, ale automaticky nemusí byť optimálna pre všetky zariadenia školského stravovania. Súvisí to napríklad s odlišnou cenou potravín a výškou režijných nákladov. Určite alebo len výnimočne dotácia vo výške 1,20€ nebude postačujúca na celé stravovanie v materských školách, v ktorých sa okrem obedov poskytujú aj raňajky, desiata a olovrant. Dotácia je určená na obed a dokonca podľa usmernenia MPSVR SR, dieťa, ktoré je v materskej škole len na poldennú starostlivosť, odoberie len raňajky a desiatu a neodoberie obed, nemá nárok na dotáciu.

Rekreačné poukazy:

V oblasti regionálneho školstva sa týkajú škôl a školských zariadení, ktoré majú viac ako 49 zamestnancov. Tu treba rozlišovať školy a školské zariadenia v originálnej pôsobnosti miest a obcí (materské školy, základné školy, centrá voľného času, základné umelecké školy) a základné školy, ktoré sú zriaďované  v rámci preneseného výkonu štátnej správy.

Mestá a obce zriaďujú základné školy v zmysle ustanovenia § 6 ods. 1 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve v rámci preneseného výkonu štátnej správy. To znamená, že štát v plnom rozsahu zabezpečuje financovanie mzdových a prevádzkových nákladov základných škôl, a teda je povinnosťou štátu financovať aj náklady škôl ako zamestnávateľov na tzv. rekreačné poukazy ich zamestnancov (§ 152a Zákonníka práce) Obdobne školy ako zamestnávatelia poskytujú zamestnancom príspevok na stravovania (§ 152 Zákonníka práce). Okrem toho, v zmysle ustanovenia § 6 ods. 14 zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a s prihliadnutím na článok 71 Ústavy Slovenskej republiky náklady na prenesený výkon štátnej správy je povinný uhrádzať štát. Dokonca, mestá a obce nesmú financovať výdavky v rámci preneseného výkonu štátnej správy z vlastných finančných prostriedkov.

 

 

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2016
Denne posúvame odpadovú gramotnosť, aby Slováci triedili viac
Od septembra zatiaľ preškolených 206 základných a 234 materských škôl – taká je bilancia organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK o ozrejmovaní správneho separovania odpadov v slovenských domácnostiach a všetkého čo s tým súvisí.
viac
13.04.2017
V roku 2017 ožije ďalších 23 zelených oáz po celom Slovensku
Revitalizácia parku, obnova náučného chodníka, vytvorenie komunitnej záhrady a ďalšie ekologické projekty sa zrealizujú vďaka grantovému programu Zelené oázy. V 11. ročníku, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis a spoločnosť SLOVNAFT, a. s., získalo podporu 23 projektov v celkovej výške 56 000 eur.
viac
09.05.2020
Pre deti rodičov z prvej línie už fungujú v BBSK dve škôlky
Po službe opatrovania detí priamo v domácnostiach pomáha Banskobystrický samosprávny kraj aj pri otváraní škôlok pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek. V Banskej Bystrici už takto fungujú dve súkromné zariadenia, župa oslovila s ponukou spolupráce aj mestá a obce.
viac
16.10.2020
Podiel samospráv na verejných vodovodoch by nemal ísť do súkromných rúk
Prevod majetkovej účasti štátu, samosprávneho kraja alebo obce na prevádzke verejných vodovodov či kanalizácií by sa mal obmedziť. Zamedziť by sa malo jeho prevodu do súkromných rúk, ostať by mal vo verejnom záujme.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %