Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.09.2018 07:35

Niektoré zákony v Slov-Lexe budú aj v jazykoch menšín


Ilustračná snímka Slov-Lex


Niektoré zákony, aj ten základný - Ústava SR, budú čoskoro na portáli www.slov-lex.sk aj v jazyku národnostných menšín. Okrem ústavy pôjde napríklad o zákony týkajúce sa problematiky menšín. Zverejnené budú v maďarskom, rómskom, českom, rusínskom a nemeckom jazyku.


Informoval o tom minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) na sociálnej sieti. Preklady by mohli byť zverejnené v polovici októbra.      

"Slov-Lex - užitočná elektronická zbierka zákonov bude po novom pri niektorých zákonoch preložená do jazykov národnostných menšín," napísal s tým, že elektronická Zbierka zákonov je bezplatne dostupná a zabezpečuje nepretržitý on-line prístup k obsahu platných právnych predpisov.       

Gálova hovorkyňa Zuzana Drobová pripomína, že Ústava SR zaručuje občanom tvoriacim na Slovensku národnostné menšiny alebo etnické skupiny za podmienok ustanovených zákonom okrem iného právo rozširovať a prijímať informácie v ich materinskom jazyku a právo používať ich jazyk v úradnom styku.       

"Minister spravodlivosti Gábor Gál v rámci svojich rezortných kompetencií takýmto spôsobom reaguje na posilnenie základných práv a slobôd občanov SR, ktorí sú osobami patriacimi k národnostným menšinám a rozširuje ich možnosti dostať sa k dôležitým dokumentom-zákonom, v ich materinskom jazyku," doplnila.       

Preložené budú podľa jej slov najvýznamnejšie zákony v jednotlivých právnych oblastiach. Preklady nebudú právne záväzné. "Preklady vybraných právnych predpisov do jazyka národnostných menších budú mať len informatívny charakter, nebudú teda právne záväzné a nebudú ani súčasťou oficiálnej Zbierky zákonov SR," upozornila hovorkyňa.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2016
Málotriedky, nespĺňajúce podmienku minimálneho počtu, nezaniknú
Zabezpečí to rýchla novela školského zákona, ktorú dnes (25. 5.) schválila vláda SR.
viac
02.09.2020
Prehľad zmien v manuáloch a sprievodných dokumentoch pre MŠ a ŽŠ
Ministerstvo školstva, vedy a výskumu SR na svojom webovom sídle zverejnilo „Prehľad zmien v manuáloch a sprievodných dokumentoch pre materské a základné školy."
viac
11.12.2020
Ďalšia idea národnostného dištančného vzdelávania spojí výučbu a kultúru
Jókaiho divadlo v Komárne v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR podporí dištančné vzdelávanie pre školy s vyučovacím jazykom maďarským.
viac
01.06.2021
Na kultúrne projekty menšín rozdelil FPKNM v roku 2020 takmer 8 mil. eur
Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) v roku 2020 prerozdelil finančnú pomoc v celkovej výške 7 950 311 eur, podporu získalo 1509 projektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %