Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
18.09.2018 12:03

Nitrianska radnica chce do ulíc poslať rómske poriadkové hliadky


Mestský úrad v Nitre. Snímka: (nitra.sk).


V budúcom roku by v nitrianskych uliciach mohli na dodržiavanie poriadku dozerať rómske hliadky. Mestskí poslanci na svojom septembrovom rokovaní schválili podanie projektu zameraného na zvýšenie zamestnanosti ľudí žijúcich v prostredí marginalizovaných rómskych komunít.


V rámci projektu mesto vytvorí pre štyri osoby občianske poriadkové hliadky. „Celkové výdavky na projekt sú 196 293,88 eura a päťpercentné spolufinancovanie mesta je vo výške 9814,69 eura. Jednotková cena na toto pracovné miesto pri plnom úväzku je stanovená na 647,76 eura mesačne. Dĺžka realizácie projektu je plánovaná na 24 mesiacov v rokoch 2019 a 2020,” informovala radnica.      

V prípade, že projekt bude úspešný a mesto naň získa nenávratný finančný príspevok, budú rómske občianske hliadky spolupracovať s mestskou políciou. Ich úlohou bude dohliadať na ochranu verejného a súkromného majetku pred poškodzovaním, upozorňovať na protispoločenskú činnosť a protiprávne konanie, kontrolovať pohyb a miesta stretávania sa maloletých detí a mládeže vo večerných hodinách, upozorňovať na zákaz vypaľovania trávy, monitorovať a nahlasovať prípady nelegálnych skládok.      

Hliadky môžu tiež pomáhať pri zabezpečovaní a organizácii kultúrnych a športových podujatí a budú sa zameriavať aj na monitorovanie a predchádzanie konfliktom v rámci rómskych komunít a medzi rómskym a väčšinovým obyvateľstvom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2017
Rómske občianske hliadky by sa mohli obnoviť do polroka
Fungovanie rómskych občianskych hliadok na Slovensku by sa mohlo obnoviť do polroka. Informoval o tom splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz, v súvislosti s navrhovanými opatreniami na riešenie problému fetovania toluénu v okrese Lučenec.
viac
17.02.2017
Schválené národné projekty pomôžu marginalizovaným rómskym komunitám
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje (OP ĽZ) schválil žiadosti Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity (ÚSVRK) o nenávratné finančné príspevky pre dva národné projekty.
viac
25.10.2017
Poprad získal prostriedky na občianske hliadky na ďalšie tri roky
Mesto Poprad uspelo s projektom Miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS), zameraného priamo na znevýhodnené skupiny obyvateľstva.
viac
27.04.2020
MV SR opätovne vyhlásilo výzvu na podporu prístupu k pitnej vode
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky vyhlásilo ďalšiu výzvu zameranú na prístup k pitnej vode v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít (MRK), ktorá je spolufinancovaná zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %