Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.10.2019 03:00

Nitrianske Pravno: Samospráva začala s analýzou odpadu z domácností


Snímka zdroj: nitrianskepravno.sk


Priestor za budovou Obecného úradu v Nitrianskom Pravne zaplnili minulý týždeň odpadky. Obec ich tam vysypala preto, aby mohla so žiakmi spojenej školy analyzovať, aký druh odpadu obyvatelia vyhadzujú a čo všetko z neho by patrilo do triedeného zberu.


Zamestnanci vysypali za budovou odpad z 50 rôznych domácností, čo predstavuje päť percent odpadu produkovaného obyvateľmi v obci. "Ide nám o to, aby sme zanalyzovali mieru separácie v obci, teda ako jednotliví obyvatelia triedia odpad. Postupne zisťujeme, že je tam veľa odpadu, ktorý sa ešte dá vytriediť. Plasty, rôzne plechovky, bioodpad, ktorý by sa dal dať do kompostérov alebo na hnojisko," priblížila prednostka Obecného úradu v Nitrianskom Pravne Dagmar Matiašková Ferencová.       

Analýza podľa nej definuje mieru separácie v obci a na základe nej bude vytvorený dokument, pričom tento bude podkladom k žiadosti o dotáciu na nákup kompostérov, ktoré v obci potrebujú. "Zároveň by sme sa chceli zapojiť do výzvy na nákup programu, ktorý bude analyzovať, ako jednotlivé domácnosti separujú odpad. Predpokladám, že podľa toho, ako budú jednotlivé separovať, tak budú aj platiť za odpad. Ide o náš zámer do budúcnosti," doplnila.       

Dáta z analýzy chce obec využiť aj v rámci osvety. "Budeme robiť rôzne marketingové aktivity, aby sme naučili obyvateľov viac separovať, aby potom mohli aj oni menej platiť. Poplatky za odpad v našej obci, ktoré platia obyvatelia, nedosahujú úroveň tých, čo platí obec. Obec tak nesmie doplácať za obyvateľov. Musíme sa snažiť, aby obyvatelia platili čo najmenej, ale aj oni sa musia snažiť, aby viac separovali," dodala prednostka.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2020
Analýza odpadového hospodárstva v krajských mestách
V oblasti životného prostredia patrí zabezpečenie funkčného systému odpadového hospodárstva v mestách a obciach medzi jednu z najdôležitejších a najrozsiahlejších kompetencií samospráv.
viac
24.03.2022
V obci vytriedili viac ako 50 percent komunálneho odpadu
Zníženie poplatku za komunálny a drobný stavebný odpad o tri eurá na tento rok zabezpečila v Nitrianskom Pravne (okres Prievidza) i miera separovania komunálneho odpadu.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
15.05.2023
Viac ako dve tretiny komunálneho odpadu mohli obyvatelia ešte vytriediť
Bojničania málo separujú. Viac ako dve tretiny odpadu, ktorý vyhodili do nádob na zmesový komunálny odpad, by sa dalo ešte vytriediť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %