Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
18.05.2018 10:48

Nitrianske Sučany boli známe obchodovaním s konope či šafranom


Nitrianske Sučany - ilustračná snímka


Majestátny Rokoš s nadmorskou výškou cez 1000 metrov sa vypína nad obcou Nitrianske Sučany. Hoci prvá písomná zmienka o obci Prievidzského okresu pochádza z prvej polovice 13. storočia, jej história je dlhšia, dokazujú to i vzácne nálezy na jej území.


"Máme bohatú históriu, prvá písomná zmienka o obci je z roku 1249, takže budúci rok oslávime 770. výročie. Vieme však, že už dávnejšie tu boli ľudia, lebo osídlenie bolo predtým na iných miestach, ako je teraz," spomenul starosta Pavol Caňo.       

O histórii Nitrianskych Sučian podľa neho napovedá i erb, na ktorom sa nachádzajú váhy. "Tie sú symbolom priekupníctva alebo trhovníctva. Väčšinou sa naši občania živili poľnohospodárstvom, sme známi najmä tým, že obchodovali s konope a šafranom. Ťažil sa tu však i mramor, z neho je vytesaná krstiteľnica v našom kostole, v prievidzskom kláštore sú to stĺpy a náš mramor je dokonca i vo Viedni," priblížil.       

Nitrianske Sučany majú i množstvo výdatných prameňov, ktoré každoročne oslavujú programom otvárania studničiek. "Pýšime sa i Rokošom s nadmorskou výškou 1009 metrov, leží v piatom stupni ochrany prírody a kúsok od neho je chránené vtáčie územie. Po ceste na Rokoš sa tiež nachádza prírodná pamiatka, jaskyňa Brložná diera. Pod ňou je studnička, chodí tam mnoho návštevníkov," ozrejmil Caňo.       

V obci tiež pôsobí folklórna skupina Boršina i divadielko poézie, ktoré si nedávno pripomenulo 50. výročie vzniku. V centre Nitrianskych Sučian stojí kostol, ktorý je zasvätený sv. Filipovi a Jakubovi a v súčasnosti prechádza rekonštrukciou. Nitrianske Sučany majú i družbu s obcou Bohdíkov v okrese Šumperk.       

"K významnejším osobnostiam našej obce patrí František Madva, ktorý slúžil v Nitrianskom Rudne ako kňaz, bol tiež ľudovým liečiteľom a prírodovedcom. Posledné dva roky svojho života dožil u nás v Nitrianskych Sučanoch, kde je zachovaný aj jeho dom. Je pochovaný u nás na cintoríne, po Madvovi je pomenovaná i naša základná škola s materskou školou," dodal starosta. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.09.2018
Deň obcí pravnianskej doliny ponúkne folklór i miestne jedlá
Kultúrny program, ale i miestne špeciality čakajú na návštevníkov na Dni obcí pravnianskej doliny. Šiesty ročník podujatia zavíta na námestie do Nitrianskeho Pravna (okres Prievidza) 15. septembra, informovala projektová manažérka občianskeho združenia Hornonitrie Radka Kulaviaková.
viac
04.05.2019
Veľký Grob láka svojím pokojom i aktívnymi obyvateľmi
Veľký Grob je hraničnou obcou Trnavského samosprávneho kraja, patrí do okresu Galanta, ale bližšie, okolo osem kilometrov to má k Sencu a zároveň leží zhruba v polovici cesty medzi hlavným mestom a Trnavou. To ho robí príťažlivým, a tak sa obec za osem rokov rozrástla o 200 ľudí na dnešných 1400.
viac
13.07.2019
Najmenšia obec na Záhorí Koválovec už nechce byť najmenšou
Obec Koválovec v okrese Skalica je najmenšou obcou na Záhorí, aktuálne má 153 obyvateľov. Je to síce najvyššie číslo v tomto tisícročí, ale obec má v pláne aj naďalej zvyšovať počet obyvateľov.
viac
24.03.2022
V obci vytriedili viac ako 50 percent komunálneho odpadu
Zníženie poplatku za komunálny a drobný stavebný odpad o tri eurá na tento rok zabezpečila v Nitrianskom Pravne (okres Prievidza) i miera separovania komunálneho odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %