Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.05.2016 10:54

Nitriansky kraj sa prehrieva rýchlejšie ako zvyšok strednej Európy


Ilustračná snímka. Zdroj: (tasr).


Nitriansky región čakajú v nasledujúcom období horúčavy a suchá, ktoré budú striedané intenzívnymi a prívalovými dažďami.


Vyplýva to z environmentálnej štúdie, ktorú si nechal vypracovať Nitriansky samosprávny kraj (NSK). Ako sa v nej uvádza, v tomto regióne pokračuje otepľovanie klímy rovnako alebo ešte o niečo rýchlejšie ako v iných častiach strednej Európy. Podľa autorov štúdie zmeny v cirkulačných pomeroch atmosféry zrejme spôsobia, že južná časť NSK bude zasiahnutá otepľovaním klímy a aj súvisiacou zmenou ďalších klimatických prvkov viac ako jeho severná časť. "Klimatizácia obytných a pracovných priestorov a dopravných prostriedkov sa stane už čoskoro nevyhnutnosťou," píše sa v dokumente.      

Prebiehajúce zmeny klímy sa podľa štúdie prejavia predovšetkým v zhoršených podmienkach zavlaženia pôdy a v častejšom výskyte sucha. Bude však dochádzať aj k zvýšeniu intenzívnych prívalových zrážok na úkor tých trvalých, s menšou intenzitou. "Bude to mať za následok nevyrovnaný režim zavlaženia pôdy a častejší výskyt prívalových povodní v celej oblasti NSK. V malej nadmorskej výške bude závažným negatívnym dôsledkom oteplenia klímy oveľa častejší výskyt vĺn horúčav súčasne s vysokou absolútnou vlhkosťou vzduchu, čo bude znamenať značnú záťaž predovšetkým pre chorých a starších ľudí, ale aj tehotné ženy a malé deti," konštatujú autori štúdie.      

V dokumente sa tiež uvádza, že teplotné ukazovatele v nitrianskom regióne vykazujú jasný vzrast priemerných aj extrémnych teplôt vzduchu vo všetkých ročných obdobiach na celom území kraja. Priemerná ročná teplota vzduchu aj počet letných a tropických dní tu rastie, čo spôsobuje skorší nástup vegetačného obdobia a zvýšený nárast vĺn horúčav v letnom období. Pokles počtu ľadových a mrazových dní zasa ukazuje na častejší výskyt miernejších zím. Obyvatelia kraja sa budú čoraz zriedkavejšie stretávať počas zimných mesiacov so snežením. Snehové pomery budú ovplyvnené rastúcou teplotou vzduchu a tiež výskytom výrazných oteplení kedykoľvek v zimnom období. "Napriek tomu, že celkový počet dní so snehovou pokrývkou významne poklesne, v dôsledku zvýšených úhrnov zrážok sa budú častejšie vyskytovať epizodické snehové kalamity v dôsledku veľkého množstva nového snehu pri teplote tesne pod bodom mrazu," upozorňuje štúdia.      

Obyvatelia Nitrianskeho kraja sa tak musia pripraviť na nevyspytateľné počasie, s nárastom teplôt a väčším suchom striedaným povodňovými i snehovými kalamitami. Autori dokumentu preto krajskej aj obecným samosprávam radia, aby koncipovali urbanistické štruktúry miest tak, aby umožňovali lepšiu cirkuláciu vzduchu. Zároveň by mali zabezpečiť zvyšovanie podielu vegetácie a vodných prvkov v sídlach, predovšetkým v zastavaných plochách. "Potrebné bude zabezpečiť a podporovať zamedzovanie prílišného prehrievania stavieb, napríklad ich vhodnou orientáciou k svetovým stranám, tepelnou izoláciou či tienením transparentných výplní. Bude tiež potrebné podporovať a využívať vegetáciu, svetelné a odrazové povrchy na budovách a v dopravnej infraštruktúre," odporúča štúdia.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.03.2019
Mesto Nitra chce reagovať na klimatické zmeny vypracovaním stratégie
Mesto Nitra chce reagovať na klimatické zmeny súvisiace s globálnym otepľovaním vypracovaním východiskového dokumentu Stratégia adaptačných opatrení na zmenu klímy pre mesto Nitra. Zhotoviteľom strategického dokumentu bude spoločnosť Slovholding.
viac
08.07.2020
Mesto chce pri kandidatúre na titul EHMK spolupracovať s NSK
Mesto Nitra chce uzatvoriť s Nitrianskym samosprávnym krajom (NSK) memorandum o spolupráci a podpore pri kandidatúre na titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. Text memoranda ešte na svojom júnovom rokovaní schválili mestskí poslanci.
viac
17.05.2022
Rezervný fond kraja sa zvýši o takmer 17,6 milióna eur
Nitriansky samosprávny kraja (NSK) prevedie do svojho rezervného fondu takmer 17,6 milióna eur. Kladný výsledok sa kraju podarilo dosiahnuť v rámci hospodárenia počas minulého roka.
viac
20.10.2022
NSK na budúci rok zrekonštruuje cesty za takmer sedem miliónov eur
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) v roku 2023 opraví cesty II. a III. triedy za vyše 6,9 milióna eur. Zoznam úsekov, ktoré sa budú opravovať, už na svojom októbrovom rokovaní schválili aj krajskí poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %