Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
18.05.2017 02:32

Noc múzeí a galérií vo Fiľakove


Pozvánka.


Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na X. ročník celovečerného podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční 20. mája 2017.


Program zaháji vernisáž výstavy Východoslovenského múzea v Košiciach s názvom „Minerály pod lupou“ v Mestskom vlastivednom múzeu, o 18. hodine. Výstava predstaví pestrú paletu vzácnych minerálov a kryštálov zo Slovenska, Českej republiky a najznámejších svetových nálezísk. Jej cieľom je priblížiť rozmanitosť neživej prírody v celej svojej prirodzenej kráse. Prezentované budú nielen početné odrody kremeňa (marmarošský diamant, krištáľ, ametyst, záhneda), ale aj pestrý svet opálov s rôznymi farebnými varietami a tiež minerály prvýkrát opísané zo Slovenska. Tí, ktorým učarila krása nerastov, si ich budú môcť zakúpiť na nádvorí fiľakovského hradu, kde sa v rámci podujatia uskutoční „mini burza“ minerálov.

V mestskom múzeu uvidia návštevníci aj jeden zo štyroch pôvodných historických ciferníkov fiľakovských kostolných hodín, ktorý inštitúcii daruje Rímskokatolícka cirkev - farnosť Fiľakovo. Na nádvorí nasleduje medzi 19. až 23. hodinou premietanie archívnych pohľadníc a fotografií s pohľadom do minulého storočia mesta.

V Bebekovej bašte hradu sa o 19. hodine otvára interaktívna výstava s názvom „Expedícia Stredovek“, ktorá návštevníkom predstaví niekoľko zaujímavostí z tohto rozporuplného historického obdobia. Budú tu k dispozícii repliky dobového odevu, náradia a náčinia, hudobných nástrojov, hier a pomôcok útrpného práva. Najmenší môžu osedlať maketu koňa v role vojenského jazdca, čaká ich fragment husitskej vozovej hradby a razba mincí.

Výstavu sprevádza pestrý program na hrade s krátkou prednáškou o stredoveku, s možnosťou nahliadnutia do dobovej mučiarne v kazemate (vstup len na vlastnú zodpovednosť!), výrobou šúpolienok, ukážkou makety aktívneho vulkánu na prízemí bašty a burzou minerálov na nádvorí.

Jedinečnú atmosféru večera dotvárajú krátke vystúpenia žiakov ZŠ a SŠ z Fiľakova a okolia, koncert latinsko-americkej kapely Latin Combo Cubano z Budapešti, nočné osvetlenie Fiľakovského hradu a malé prekvapenie pre každého návštevníka. Hradný areál bude v deň podujatia otvorený do 23. hodiny.

VSTUP NA PODUJATIE JE BEZPLATNÝ!

 

Autor: (Hradné múzeum vo Fiľakove)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Na fiľakovskom hrade si zmerajú sily rytieri
Posledný júnový víkend sa fiľakovský hrad prenesie do dôb dávno minulých.
viac
11.09.2017
Komentované prehliadky na fiľakovskom hrade a čitateľská beseda
Podobne ako mnohé múzejné inštitúcie a správcovia historických pamiatok, sa aj Hradné múzeum vo Fiľakove zapojilo do medzinárodnej iniciatívy „Dni európskeho kultúrneho dedičstva“ (DEKD), ktorej cieľom je posilniť povedomie o kultúrnom dedičstve našej republiky v domácom, ale i európskom kontexte.
viac
14.05.2019
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove už po dvanásty krát
Už po dvanásty krát sa Hradné múzeum vo Fiľakove zapája do celoeurópskej iniciatívy Noc múzeí a galérií. Podujatie s bohatým programom sa uskutoční 18. mája 2019.
viac
31.08.2023
Na Fiľakovskom hrade opäť ožije história počas XXIII. ročníka hradných hier
Na fiľakovskom hradnom nádvorí bude 2. septembra vládnuť historická atmosféra. XXIII. ročník Fiľakovských hradných hier prinesie každodenný život, autentickú kultúru i tradície obdobia, kedy hrad zastával významnú vojenskú a strategickú funkciu
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %