Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.10.2017 10:03

Nocľaháreň pre núdznych v Seredi končí


Snímka zdroj: (charitatt.sk).


Trnavská arcidiecézna charita (TaRCh) i združenie STORM, ktorí sa venujú ľuďom v núdzi, bezdomovcom a ďalším ohrozeným skupinám v Seredi, dostali od mesta výpoveď z priestorov. Obe organizácie mali zázemie v budove bývalej školy na Garbiarskej ulici, ktorú ide radnica prenajať.


Náhradné priestory radnica organizáciám neponúkla. O prenájom nepožívanej školy sa mesto snažilo neúspešne niekoľko rokov, teraz sa podľa primátora Martina Tomčányiho našiel záujemca. "Splní podmienku na zriadenie menšieho zariadenia pre seniorov, ostatné prebuduje na byty," uviedol. TaRCh i STORM tam majú priestory podľa jeho slov k dispozícii do konca januára budúceho roka.       

Riaditeľ TaRCh Miroslav Dzurech konštatoval, že ide o zlé rozhodnutie poslaneckého zboru. Podľa neho charita v Seredi končí. "My vieme, že dôsledok tohto rozhodnutia sa prejaví už čoskoro. A nebude to pre mesto príjemné," konštatoval. V charitnom nízkoprahovom centre na Garbiarskej sa ľudia v núdzi mohli najesť, osprchovať, vymeniť si špinavé oblečenie za čisté alebo si oprať svoje veci. Teraz budú odkázaní znovu na ulicu. TaRCh už neotvorí túto zimu ani nocľaháreň, obe tam fungovali päť rokov.

Podobne je na tom STORM. "V Seredi máme terénnu službu pre narkomanov a ďalších ľudí už pätnásť rokov, posledných päť obohatených o ambulantné poradenstvo na Garbiarskej. O to druhé teraz asi prídeme. Terénnu službu chceme ponechať za každú cenu, stratu priestoru pre možnosť poradenstva považujeme za regres v činnosti," povedal Pavol Ščasný zo STORM. Ani jedna z organizácií si nedokázala zatiaľ sama nájsť nové priestory pre špecifickosť svojich služieb, ktoré málokto chce mať v susedstve, prípadne v súkromnom sektore aj pre cenu nájmu.       

Mesto však, ako dodal Tomčány, úplne palicu nad TaRch ani STORM v Seredi neláme, primátor má však inú predstavu o fungovaní. Nocľaháreň i ďalšie služby pre núdznych pomáhali Seredčanom, no priťahovali ľudí nielen z blízkeho, ale i zo širokého okolia. "Urobili sme napríklad kontrolu, z desiatich ubytovaných boli iba traja zo Serede," ilustroval primátor. "Túto zimu už nič, ale pre budúcnosť určite oslovíme okolité obce na spoluprácu na jednom či druhom projekte, ktoré vieme, že "sťahovali" do mesta problematických ľudí z blízkych obcí, ale aj miest Slovenska," konštatoval Tomčányi. Dzurech konštatoval, keďže je rozhodnutie o vysťahovaní definitívne, najviac ich mrzí, že ľudia, ktorí dvíhajú ruky v zastupiteľstve, nedokázali nájsť riešenie výhodné pre obe strany.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.04.2020
Mesto Myjava prijalo opatrenia v sociálnych zariadeniach
Mesto Myjava prijalo vo svojich sociálnych zariadeniach viacero opatrení na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Zvýšenú pozornosť venuje nízkoprahovým zariadeniam, ako sú nocľahárne, útulky či ubytovne pre bezdomovcov.
viac
03.04.2020
V Trenčíne zrekonštruujú za 470 000 eur nocľaháreň a nízkoprahové centrum
Trenčín získa nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 447 000 eur. Za tieto peniaze zrekonštruuje budovu na Nešporovej ulici, kde dnes sídli Nocľaháreň a Nízkoprahové denné centrum.
viac
09.11.2020
Na vybudovanie kreatívneho centra získal KSK takmer 18 miliónov eur
Takmer 18 miliónov eur získal Košický samosprávny kraj (KSK) na vybudovanie kreatívneho centra.
viac
11.01.2021
Trenčín zrekonštruuje nocľaháreň pre bezdomovcov a nízkoprahové centrum
Mesto Trenčín chce zrekonštruovať a zmodernizovať objekt nocľahárne a nízkoprahového denného centra. Výzvu na predkladanie ponúk zverejnila trenčianska radnica vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %