Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
12.08.2017 07:06

Nová bezplatná aplikácia pomôže určovať druhy rastlín


Ilustrační snímka zdroj: enviroportal.sk


Zástupcovia Centra environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica predstavili v bratislavskom Horskom parku aplikáciu Pl@Net.


 Aplikácia je súčasťou pro­jektu Tajný život mesta, na ktorom sa podieľajú žiaci zo stovky škôl na Slovensku a v Česku. Deti so svojimi učiteľmi odfotili rastliny vo svojom okolí. „Pl@ntNet sa dá stiahnuť zdar­ma, vyvinuli ju francúzski vedci. Ich cieľom bolo, aby čo najviac ľudí z rôznych krajín do nej prispieva­lo. Môže si ju stiahnuť každý do svojho zariadenia, či už má iPho­ne alebo Android. Už deti, ktoré udržia tablet alebo mobil v ruke, môžu vyraziť do lesa,“ uviedla na tlačovej konferencii koordinátorka projektu Tajný život mesta Ivana Poláčková.

Ak je fotografia kvetu, listu, plodu alebo kmeňa rastliny dosť kvalitná, aplikácia umožní jedno­duché rozpoznanie divorastúcich rastlín v slovenskej prírode. Priradí k fotografii názov a ten sa zobrazí v slovenčine i v latinčine. Preklady pôvodných slovenských názvov sú výsledkom spolupráce s bota­ničkami zo zvolenskej Slovenskej technickej univerzity.

„Zámer projektu Tajný život mesta bolo ukázať, že veľká biodi­verzita je aj v mestách, čo mnohých prekvapí. Objavy detí boli veľakrát zaujímavé, objavili chránené druhy rastlín, liečivé rastliny, ale i mnohé druhy inváznych rastlín, o ktorých sa potom s učiteľmi rozprávali, prečo sú nebezpečné a prečo by mali chrániť územie, ktoré objavili v okolí školy,“ dopĺňa Ivana Poláč­ková. O týchto objavoch školáci in­formovali verejnosť na webstránke www.tajnyzivotmesta.sk.

„Ponúkla som to žiakom od šiesteho ročníka vyššie, pracovali bez nároku na čokoľvek, odme­nou pre nich bolo ísť do prírody a spoznávať ju. uviedla pre TASR učiteľka Daniela Kališová zo ZŠ na Biskupickej, jednej zo štyroch bra­tislavských škôl v projekte.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2016
Škriatkovia už odhalili 120 pokladov
Hra Objavuj poklady Bratislavského regiónu vo svojom štvrtom ročníku dáva možnosť hľadať poklady, ktoré nezbední škriatkovia ukryli po kraji, pomocou mobilného telefónu. V piatok 28. októbra bola v aplikácii zverejnená už štvrtá tridsiatka lokalít, ktoré stačí nájsť so zapnutým GPS.
viac
31.07.2017
Projekt zdieľaných bicyklov v Nitre už odštartoval
Mesto Nitra spolu s dopravnou spoločnosťou Arriva odštartovali v piatok 28. júla spoločný projekt zdieľaných bicyklov. Mesto si od projektu sľubuje zlepšenie dopravnej situácie.
viac
28.12.2017
Mesto do autobusov zavedie zariadenie na monitorovanie ich pohybu
Koncom roka končí zmluva medzi mestom Žiar nad Hronom a Slovenskou autobusovou dopravou (SAD) na prevádzkovanie spojov Mestskej hromadnej dopravy (MHD). Žiarčania sa však nemusia obávať, pravidelné spoje MHD budú premávať aj od januára budúceho roku.
viac
26.11.2018
Nové VZN zjednoduší možnosť získania dotácie z rozpočtu kraja
Získanie dotácie z rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa v budúcom roku zjednoduší. Poslanci TSK na pondelkovom zasadnutí schválili nové všeobecne záväzné nariadenie o poskytovaní dotácií z rozpočtu kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %