Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.05.2016 08:05

Nová cyklotrasa spája Gemer a Malohont s Horehroním


Lúky a lesy pod sedlom Zbojská.


Cyklocesta Plačkova – Svetlá, ktorú v pondelok 16. 5. otvorili neďaleko horského priechodu Zbojská pri Tisovci v okrese Rimavská Sobota, umožňuje cyklistom nový bezpečný spôsob prepravy medzi dvomi regiónmi.


Podľa slov primátora Tisovca Petra Mináča, ktorý bol iniciátorom zriadenia cyklotrasy, bude nová spojnica podporou ďalšieho rozvoja cestovného ruchu v celej oblasti.      

„Z roka na rok k nám prichádza viac návštevníkov, hlavne po oživení premávky zubačky, teda parného vlaku na trati Tisovec - Zbojská, ktorú v minulom roku navštívilo viac ako 2600 turistov. Cyklocesta je preto ďalšou možnosťou pre našich návštevníkov, ktorí fandia tomuto športu. Určite to vyvolá aj tlak na zlepšovanie služieb nielen v Tisovci, ale tiež v okolí, napríklad v Pohronskej Polhore, Michalovej, až po Brezno,“ uviedol primátor s tým, že o zriadení cyklocesty uvažovali spolu s príslušnými odštepnými závodmi Lesov SR a predstaviteľmi miestnych samospráv už v minulých rokoch.      

Cesta cez Plačkovu dolinu a Svetlú mala pôvodne nespevnený povrch a slúžila len pre účely lesného hospodárstva. Pri rekonštrukcii Masarykovej cesty vo vedľajšom sedle Zbojská, ktorá prebiehala v rokoch 2013 až 2015, však bola využívaná ako obchádzková trasa a vďaka tomu aj vyasfaltovaná.      

„Stále však zostáva predovšetkým lesnou cestou, a preto nebude vždy otvorená pre verejnosť. Pokiaľ sa bude v okolí vykonávať manipulácia a odvoz drevnej hmoty, budeme ju musieť z hľadiska bezpečnosti uzavrieť,“ informoval Peter Mixtaj, riaditeľ Odštepného závodu Lesov SR Rimavská Sobota. Dodal však, že počas víkendov a sviatkov takúto činnosť nevykonávajú, a preto bude cyklotrasa plne k dispozícii turistom. Otvorená by mala byť aj počas väčšiny pracovných dní v roku.      

„O uzavretí cesty budú návštevníci informovaní priamo na vstupnej tabuli cyklocesty a v predstihu sa o ňom dozvedia aj na internetovej stránke Lesov SR, a tiež na stránkach Slovenského cykloklubu,“ dodal riaditeľ.      

Nová cyklotrasa sa začína pri štátnej ceste I/72 v lokalite pod Dielom, obchádza sedlo Zbojská a končí sa pri hlavnej ceste pred obcou Pohronská Polhora. Meria približne šesť kilometrov a je z nej možné odbočiť aj na už existujúcu cyklodráhu Pohronská Polhora – sedlo Chlípavica - Dobroč. Križuje tiež turistickú trasu Rudná magistrála a v jej tesnej blízkosti sa nachádza Národný park Muránska planina a Veporské vrchy.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.02.2017
Nový investor by mal v obci Mýtna vytvoriť okolo 40 pracovných miest
Okolo 30 až 40 pracovných miest má v Mýtnej v okrese Lučenec vytvoriť nový investor, spoločnosť Swietelsky z Rakúska. Potvrdil to starosta Pavel Greksa, podľa ktorého sa firma stane najväčším zamestnávateľom v obci.
viac
10.07.2017
Nové cyklotrasy privedú cyklistov až na Lysú
Nadšenci cykloturistiky môžu využívať nový okruh v pohorí Čergova, ktorý vedie z obce Drienica (okres Sabinov) po lesnej svažnici k chate Šport, cez Boguš a späť.
viac
22.03.2018
Rozvoj regiónu Gemera a Malohontu sa bez kvalitných komunikácií nepohne vpred
V Rimavskej Sobote sa 8. februára uskutočnil snem Regionálneho združenia miest a obcí Gemera a Malohontu. Združenie miest a obcí Slovenska na rokovaní zastupoval podpredseda ZMOS a predseda Komory obcí Ľubomír Lõrincz.
viac
10.07.2023
Na cyklotrase Bystrá – Tále pribudli nové prvky
Osadenie lesných prvkov na vybudovanej cyklotrase medzi obcou Bystrá a rekreačnou oblasťou Tále je jedným z projektov Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie, ktoré tento rok podporila Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %