Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.07.2016 01:54

Nové múzeum približuje dejiny obce Divín, jej hradu i okolitého regiónu


Snímka zdroj: (bdnr.sk).


Históriu obce a hradu Divín, ako aj dejiny okolitého regiónu v okrese Lučenec približuje novootvorené múzeum, ktoré od polovice júna funguje v priestoroch tamojšieho Zichyovského kaštieľa.


Podľa slov zastupujúcej riaditeľky múzea Dany Markovej už majú hotových niekoľko expozícií a ďalšie ešte dokončujú.„Na spodnom podlaží je umiestnená expozícia Hrad Divín, ktorá je zameraná na dejiny hradu nad obcou. Ide predovšetkým o archeologické nálezy, ktoré sa na zámku našli. Časom ju doplníme, keďže archeologický výskum ešte prebieha,“ uviedla riaditeľka s tým, že na poschodí v salóne a spálni je ďalšia expozícia. Venovaná je dejinám kaštieľa a rodu Zichyovcov, ktorí ho vlastnili od konca 17. storočia. „V ďalších dvoch miestnostiach máme expozíciu približujúcu dejiny obce od praveku až po novovek, keďže Divín bol v minulosti významnou dedinou a od začiatku 18. storočia aj mestečkom,“ dodala.      

Posledné dve expozície múzea obsahujú poľovnícke trofeje z okolitých revírov a staré fotografie z Divína. „Už máme takmer hotovú ďalšiu expozíciu nazvanú Čaro kachlíc – pocta majstrom kachliarom. Ide o súkromnú zbierku zberateľa zo Sliača, ktorý nám požičal krásnu zbierku kachlíc z 19. a začiatku 20. storočia,“ načrtla Marková s tým, že poslednou pripravovanou expozíciou je Príroda Divína a okolia.      

Expozície Divínskeho múzea obsahujú viacero zaujímavých predmetov. „Najvýznamnejším exponátom je drevená socha z druhej polovice 15. storočia. Ide o sochu Panny Márie, takzvanej Čabraďskej, ktorá bola na Divín prinesená v roku 1548 vojakmi Melichara Balassu, jedného z hradných pánov,“ povedala riaditeľka. Medzi cenné exponáty patrí podľa nej i zbierka pečatidiel obsahujúca viacero cechových a jedno obecné pečatidlo.      

Okrem histórie však múzeum návštevníkom poskytne i možnosť tvorivej činnosti. „V baštách kaštieľa zriaďujeme rôzne remeselné dielne, ktoré budú verejnosti prístupné ako tvorivé dielne pri rôznych podujatiach. Momentálne máme takmer dokončenú rezbársku dielňu, pracujeme na maliarskej dielni a v ďalšej bašte bude keramická a kamenársko-kováčska dielňa,“ vymenovala Marková.      

„Naša obec je významná aj tým, že v jej centre sa nachádzajú tri národné kultúrne pamiatky – hrad, kaštieľ a dvojvežový kostol. S týmito pamiatkami sú späté rôzne dejinné udalosti a návštevníkom tak máme čo ukázať a povedať,“ uviedol starosta Divína Ján Koza, ktorý je rád, že sa zámer zriadenia múzea podarilo realizovať. „Bolo to síce s mnohými ťažkosťami a problémami, ale múzeum má pre našu obec význam,“ doplnil.      

Divínske múzeum je otvorené každý deň okrem pondelka. Od utorka do piatka sú otváracie hodiny od 9. do 17. hodiny, v sobotu od 10. do 18. hodiny a v nedeľu od 14. do 18. hodiny.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2017
Zachovanie dedičstva Goralov podporí spoločný mikroprojekt s Poľskom
Zachovať a zveľadiť kultúrne dedičstvo poľsko-slovenských Goralov je cieľom spoločného mikroprojektu v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014-2020.
viac
29.11.2018
V hanušovskom kaštieli predstavia historické dominanty mesta
Návštevníci kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou môžu lepšie spoznať jedinečné mestské stavby, ktoré sa nachádzajú v jeho historickom jadre. Ide o dodnes zachované dominanty tohto dolnošarišského mestečka.
viac
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
09.11.2021
V Starom Meste sa kreuje nový návrh VZN o otváracích hodinách
V bratislavskom Starom Meste sa kreuje nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o otváracích hodinách prevádzok. Návrh pripraví pracovná skupina zložená zo zástupcov prevádzkarov, obyvateľov, mestskej časti i hlavného mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %