Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.05.2018 11:07

Nové pamätné tabule budú venované Š. Dobóovi a M. Balašovi


Pamätná tabuľa Jozefa Cígera Hronského


Dve nové pamätné tabule pribudnú v tomto roku v Leviciach. Venované budú majiteľovi Levického hradu Štefanovi Dobóovi a tekovskému županovi, obrancovi Levíc Melicharovi Balašovi. Osadenie tabúľ odsúhlasili levickí mestskí poslanci.


Pamätné tabule budú osadené do konca októbra, informovala Adriana Macáková z Mestského úradu v Leviciach.       

Na základe úlohy z Programu rozvoja mesta Levice na roky 2015 až 2018 bol v spolupráci so Štátnym archívom Nitra, pobočka Levice, zástupcami komisie kultúry mestského zastupiteľstva, mesta, Tekovskej knižnice, Tekovského múzea a občianskych združení spracovaný zoznam významných osobností mesta a návrh osadenia pamätných tabúľ týmto osobnostiam. V zozname predloženom mestským poslancom figurovali okrem Dobóa a Balašu aj architekt Rudolf Czibulka, podnikateľ Gustav Schoeller, pedagóg a prvý správca múzea Eugen Kriek a herečka Magda Paveleková.

V Leviciach už majú osadené pamätné tabule aj ďalšie osobnosti spojené s mestom.  Patria k nim prvý guvernér Slovenskej národnej banky Imrich Karvaš, ktorý sa narodil v mestskej časti Kalinčiakovo, levický rodák, cestovateľ a biológ Kálmán Kittenberger, spisovatelia Jozef Cíger Hronský a Peter Jilemnický, ktorí študovali na levickom učiteľskom ústave a minister dopravy v rokoch 1886 až 1889 Gábor Baross, ktorý študoval na Gymnáziu v Leviciach.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2016
Tekovské múzeum zrekonštruuje amfiteáter v areáli hradu
Tekovské múzeum v Leviciach začalo s rekonštrukciou hradného amfiteátra. Financie na opravu vo výške 17 500 eur vyčlenili z rozpočtu Nitrianskeho samosprávneho kraja krajskí poslanci.
viac
29.03.2019
Ruské veľvyslanectvo darovalo Žiline pamätné tabule s menami padlých vojakov
Pred necelým rokom, presne v deň výročia oslobodenia Žiliny, odhalili na Vojenskom cintoríne na Bôriku pamätné tabule s menami padlých vojakov.
viac
24.11.2021
Na vjazde do mesta osadili nové tabule s erbom mesta
Obyvateľov i návštevníkov Bánoviec nad Bebravou na príjazdoch od Prievidze, Topoľčian a Trenčína vítajú a následne i vyprevádzajú nové tabule s erbom mesta a s nápisom vitajte alebo dovidenia.
viac
07.06.2022
V meste môžu pribudnúť pamätné dlaždice i významné hroby
Časť dlažby na Námestí osloboditeľov pred mestským úradom v Michalovciach môžu v budúcnosti využiť pre osadenie pamätných dlaždíc. Na mestských cintorínoch tiež po novom môžu byť niektoré hroby označené za "významné".
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %