Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.07.2018 10:18

Nové Zámky budú mať vlastnú eurobankovku s motívom Hlavného námestia


Ilustračná snímka, zdroj: NovéZámky24.sk


Mesto Nové Zámky bude mať svoju vlastnú eurobankovku. Ústredným grafickým motívom bude obrázok novozámockého Hlavného námestia, autorom grafického návrhu je Peter Kopaj.


Bankovka s nulovou hodnotou poteší predovšetkým zberateľov, nie je určená do peňažného obehu ani ju neprijme žiadny automat. Do predaja bude oficiálne uvedená počas jarmoku pri príležitosti cirkevného sviatku porciunkula, informovali organizátori podujatia. Pripravených je 7000 bankoviek. Novozámocký jarmok sa uskutoční od 26. do 28. júla.       

Novozámocká nulová suvenírová eurobankovka je veľká ako dvadsaťeurovka. Vyrobená je na papieri používanom pri výrobe pravých bankoviek, obsahuje množstvo ochranných prvkov používaných na pravých bankovkách.       

Myšlienka vydávania suvenírových eurobankoviek s nulovou hodnotou prišla z Francúzska v roku 2015. Zámerom je propagácia kultúrnych a historických pamiatok Európy a podpora turizmu. Na Slovensku bolo doteraz vydaných päť eurobankoviek s nulovou hodnotou s motívmi Banskej Bystrice, Košíc, Bratislavy, Oravského hradu a hradu Červený Kameň. Bratislavská bankovka dokonca vyšla s tlačovou chybou, čo mohlo zvýšiť jej zberateľskú hodnotu.   

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.04.2017
V Nových Zámkoch chcú spolupracovať s komunitami mladých
Projekt vznikol v spolupráci Nadácie pre deti Slovenska a Projektu švajčiarsko-slovenskej spolupráce. Úspešne ho uskutočňujú už v šiestich komunitách Slovenska.
viac
11.08.2017
Výstava Avari a Slovania na sever od Dunaja predstaví ich spolužitie
Na putovnej archeologickej výstave Avari a Slovania na sever od Dunaja, ktorú v období od 18. augusta do 21. októbra sprístupní širokej verejnosti Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch, bude zdokumentované spolužitie týchto dvoch etník na Slovensku.
viac
08.02.2018
Mesto modernizuje trhovisko, pribudne nové zastrešenie
V januári tohto roka sa začala rekonštrukcia tržnice v Nových Zámkoch. Realizuje ju Brantner, s. r. o., dcérska spoločnosť rakúskej firmy Brantner Walter, G.m.b.H. a mesta Nové Zámky. Rekonštrukcia by mala byť ukončená do apríla tohto roka a vyžiada si investíciu niekoľko stotisíc eur.
viac
11.03.2019
Múzeum J. Thaina predstaví hrady z obdobia kráľa Mateja Korvína
Hrady z obdobia kráľa Mateja Korvína predstaví Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch. Výstavu pripravilo v spolupráci s Maďarským národným múzeom – Múzeom kráľa Mateja vo Vyšehrade.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %