Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.11.2017 12:17

Nové žilinské trolejbusy boli slávnostne spustené do prevádzky


Interiér nového trolejbusu.


Mesto Žilina v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Žiliny s. r. o. dbá o kvalitu cestovania mestskou hromadnou dopravou (MHD) a neustále sa snaží zvyšovať jej úroveň. Aj z tohto dôvodu sa začalo v roku 2012 s obnovou vozidlového parku MHD a pokračuje sa s ňou dodnes.


V roku 2012 a 2013 bola postupne spustená prevádzka 10 nízkopodlažných trolejbusov značky ŠKODA 30Tr SOR a ŠKODA 31Tr SOR a následne bolo v roku 2014 uvedených do prevádzky 5 nízkopodlažných trolejbusov rovnakej značky. Zatiaľ posledná obnova vozidlového parku prebehla koncom roku 2014 nákupom 5 kusov nízkopodlažných autobusov značky SOLARIS Urbino 12.

Aktuálne prebieha v poradí už štvrtá etapa obnovy vozidlového parku, počas ktorej sa zakúpi prostredníctvom projektu spolufinancovaného Európskou úniou 15 nízkopodlažných trolejbusov. Konkrétne ide o 12 kusov kĺbových trolejbusov značky ŠKODA 27Tr-Solaris a 3 kusy sólo trolejbusu ŠKODA 26Tr-Solaris. Keďže oba typy trolejbusov majú v Žiline svetovú premiéru, museli pred samotným uvedením do prevádzky absolvovať homologizačný proces.

V utorok (21. 11.) bola slávnostne zahájená prevádzka najnovších typov trolejbusov v Žiline. Po skončení programu mali občania možnosť zúčastniť sa na prezentačnej okružnej jazde mestom novým nízkopodlažným trolejbusom ŠKODA 27Tr-Solaris. Do prevádzky boli nové trolejbusy postupne zaradené od 21. novembra od popoludňajších hodín, resp. od 22. novembra 2017. Žilinčania tak budú cestovať pohodlnejšie mestskou hromadnou dopravou.

„Snahou mesta ako i dopravného podniku bola od roku 2012 kompletná výmena vozidlového parku za nový. Ak budeme kráčať stále tou správnou cestou, tak sa nám podarí dotiahnuť tento projekt do úspešného konca a žilinská mestská hromadná doprava sa tak do konca roku 2018 zaradí medzi tie najmodernejšie na Slovensku i v zahraničí,“ dodal primátor Choma.

Projekt „Nízkopodlažné a energeticky úsporné trolejbusy a trolejbusy s pomocným pohonom pre Žilinu“ je spolufinancovaný Európskou úniou.

Autor: (laš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2020
V Prešove vypravil DP na cesty desať nových trolejbusov
Desať nových trolejbusov vypravil v pondelok na cesty Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP). Ako uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek, vozidlá nahradia niektoré staršie trolejbusy, ktoré zostanú v zálohe.
viac
21.04.2021
Autobus MHD na linke číslo 30 bude zbierať údaje pre smart mobilitu
Na autobus Dopravného podniku mesta Žiliny (DPMŽ) nainštalovali v utorok technologické zariadenia, ktoré budú v stredu (21. 4.) a vo štvrtok (22. 4.) zbierať na linke číslo 30 údaje v rámci pilotného projektu inteligentnej smart mobility.
viac
19.05.2021
Prešov by mohol zmodernizovať a postaviť niekoľko nových trolejbusových tratí
Mesto Prešov má reálnu šancu získať nenávratný finančný príspevok v objeme viac ako 2 milióny eur zo zdrojov EÚ na projektové dokumentácie na modernizáciu trolejbusových tratí a na výstavbu nových trolejbusových tratí a meniarní. Návrh už schválila mestská rada.
viac
10.01.2023
Vozový park dopravného podniku rozšíria o šesť nových trolejbusov
Vozový park Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) sa rozšíri o šesť nových parciálnych trolejbusov. Ide o 18 metrov dlhé plne nízkopodlažné vozidlá vybavené trakčnými batériami, ktoré umožňujú jazdu aj mimo trolejového vedenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %