Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.09.2018 09:01

Novela zákona otvára možnosť na vznik pilotného projektu


Ilustračná snímka.


Nová legislatívna úprava, ktorú vo štvrtok (13. 9.) schválil parlament, otvára priestor, aby z nevyužívanej železničnej trate medzi Piešťanmi a Vrbovým vznikol cyklochodník, uviedol to starosta obce Trebatice Juraj Valo.


Novela zákona umožňuje zakonzervovanie nepoužívaných železničných tratí, ktoré môžu byť v budúcnosti obnovené. Chodníky, ktoré by sa postavili na týchto tratiach, budú preto iba dočasné a stavať ich môžu iba samosprávne kraje, obce alebo združenia obcí. "Novela zákona o dráhach je vyústením našej dlhoročnej snahy o výstavbu cyklotrasy medzi Piešťanmi a Vrbovým. Po množstve rokovaní, konferencií a aktivít sme pochopili, že legislatívna zmena je jediná systémová cesta, ako začať na Slovensku reálne stavať cyklotrasy," uviedol Valo.      

Snaha o vytvorenie cyklochodníka vyústila do založenia Združenia obcí Zelená cesta. To vzniklo z iniciatívy primátorov miest Piešťany a Vrbové a starostov obcí Trebatice a Krakovany, ktorými prechádza nevyužívaná železničná trať. Účinnosť novely zákona je stanovená od 1. novembra.      

"Tento čas chceme využiť na rokovanie s vlastníkom a prevádzkovateľom železnice v rámci spomenutej pracovnej skupiny o detailoch technického riešenia premeny železnice na cyklotrasu, ako aj na prípravu zmluvy o využití dráhy na dočasné vybudovanie cyklotrasy v zmysle schválenej novely zákona. Verím, že 'zelená cesta', cyklotrasa z Piešťan do Vrbového, bude pilotným projektom schválenej novely zákona o dráhach. Vyhrali sme veľkú bitku, ale celú vojnu v skutočnosti vyhráme až prejazdom prvého cyklistu," poznamenal starosta Trebatíc.      

Pre samosprávy je akceptovateľný návrh, aby 'zelená cesta' získala od štátu železničnú trať do dlhodobého prenájmu. "Zostanú otvorené určité zadné dvierka. Ak o 40 - 50 rokov bude spoločenská požiadavka na obnovu železnice, štát bude mať koridor, v ktorom môže železnicu situovať," doplnil Valo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2017
Cez víkend otvára detská železnica tohtoročnú sezónu
Po zimnom spánku sa prebúdza aj Košická detská historická železnička. Verejná generálka je naplánovaná cez víkend 29. a 30. apríla od 11. do 16. hodiny. Slávnostné otvorenie aj s kovbojským prepadom sa uskutoční v pondelok 1. mája o 9. hodine.
viac
02.11.2018
Nevyužívané železničné trate sa môžu prerábať na chodníky a cyklotrasy
Dlhodobo nevyužívané železničné trate sa môžu prebudovať na dočasné chodníky pre chodcov či cyklotrasy. Vyplýva to z novely zákona o dráhach, ktorú navrhla trojica poslancov vládneho Mosta-Híd Elemér Jakab, Tibor Bastrnák a Péter Vörös. Novela nadobúda vo štvrtok 1. novembra účinnosť.
viac
29.07.2019
Na hrade Revište chcú tento rok sprístupniť vyhliadku v severnej veži
V obnove hradnej zrúcaniny Revište neďaleko Žarnovice pokračujú aj tento rok. Vďaka projektu obnovy hradov pomocou nezamestnaných tu už šiestykrát našlo prácu 19 ľudí. Obnova hradu zamestnáva aj ďalších špecializovaných remeselníkov ako sú tesári či murári.
viac
06.03.2024
Radnica pozýva na upratovanie staveniska cyklotrasy Zelená cesta
Piešťanská radnica pozýva dobrovoľníkov na pomoc pri upratovaní staveniska budúcej cyklotrasy Zelená cesta. Tú začali budovať po dlhých rokoch príprav v týchto dňoch na trase Vrbové - Piešťany a mesto potrebuje pripraviť úsek pod mostom, nad ktorým hlavná cesta Krajinská križuje železnicu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %