Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.12.2016 08:30

Novou dominantou priečelia Haličského zámku je vyrezávaná baroková brána


Brána má dve hlavné krídla, strednú bránku pre peších a zasklený nadsvetlík v drevenom ráme. Vysoký rezbársky reliéf má bohatú ornamentiku s motívmi zo stočených akantových listov, z volút, barokových tvarov mušlí a rastlinných úponkov. Barokový štýl majú aj kované prvky brány.


Vyrezávaná baroková dubová brána s rozmermi 4 x 3,5 metra sa stala novou dominantou priečelia Haličského zámku nad obcou Halič v okrese Lučenec. Jej inštalácia je súčasťou obnovy zámku, v rámci ktorej v jeho priestoroch vznikol hotel Galicia Nueva.


Podľa slov Dušana Novotu, majiteľa firmy Novota Art, ktorá bránu navrhla aj zhotovila, bolo prvým krokom vytvorenie šablóny priamo na Haličskom zámku. „V ateliéri sme potom podľa nej na veľkom pláte nakreslili bránu v mierke 1:1 so všetkými štukovými detailmi, rozvrhli sa čapovania, dlaby a rímsy. Na základe tohto modelu sme začali vyrábať drevený korpus brány,“ načrtol výrobný postup.      

Na výrobu svojho diela potrebovali široké dubové drevo s hrúbkou osem centimetrov. „Nakoniec sa nám ho podarilo zohnať v Rakúsku a pochádza až z Chorvátska,“ dodal Novota s tým, že pri výrobe nepoužívali žiadne veľké stroje. „Bránu sme vyrábali ručne v malej rezbárskej dielni, za použitia ručného náradia,“ podotkol.      

„Haličský zámok je objekt, ktorý bol v stredoveku hradnou pevnosťou a v 18. storočí bol barokovo prestavaný. Aj táto brána preto vychádza z barokových ideí, aby zapadala do rovnakého obdobia,“ doplnila autorka brány Oľga Novotová s tým, že inšpiráciou im boli zachované barokové brány z kaštieľov a iných historických objektov na Slovensku.      

Prvá písomná zmienka o Haličskom zámku siaha do roku 1386, kedy kráľovná Mária povolila Štefanovi Lossonczymu postaviť na tomto mieste kamenný hrad. Sobášom Anny Lossonczy sa hrad od 16. storočia stal na dlhé obdobie majetkom jedného z najstarších šľachtických rodov v Uhorsku, rodu Forgach. V ich vlastníctve bol od roku 1554 do roku 1948.      

Od konca 90. rokov 20. storočia bol objekt nevyužívaný. Terajší vlastník zámku, spoločnosť IMET, ho získala od Banskobystrického samosprávneho kraja za 48 miliónov korún a realizovala jeho kompletnú obnovu s nákladmi vo výške zhruba 14 miliónov eur.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
Zámok otvorili už pred letnou sezónou
V tomto roku sa zámok v Smoleniciach pri Trnave otvára pre návštevníkov o čosi skôr ako zvyčajne. Už pred hlavnou turistickou sezónou ho možno navštíviť aj počas májových a júnových nedieľ.
viac
24.11.2016
Smolenický zámok bude hostiť konferenciu Nová Európa 2016
Smolenický zámok sa 29. novembra stane dejiskom medzinárodnej konferencie Nová Európa 2016, na ktorej sa zúčastní stovka hostí zo stredoeurópskeho regiónu.
viac
24.04.2017
Na Bojnickom zámku upália bosorku
Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice tento rok počas Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel predstaví tajomný príbeh Vladislava Opoľského. Medzinárodný festival duchov a strašidiel prinesie každoročnú dávku tajomna a strachu v termínoch 27. 4. – 1. 5. 2017 a 3. 5. – 6. 5. 2017.
viac
14.04.2020
Mesto Holíč začalo s výstavbou cyklotrasy do obce Kopčany
Mesto Holíč začalo so stavebnými prácami na výstavbe cyklotrasy Holíč – Kopčany. Jej účelom je prepojenie Holíčskeho zámku s Kostolom sv. Margity Antiochijskej a následné napojenie na lávku cez rieku Moravu pri Kopčanoch do moravskej obce Mikulčice. Informovalo o tom mesto Holíč.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %