Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
07.04.2018 11:17

Novú sezónu na Katarínke otvorí Bielonedeľná púť


Ilustračná snímka (st)


V nedeľu 8. apríla sa môžu záujemcovia a priaznivci zapojiť do 19. ročníka putovania na Katarínku, známeho ako Bielonedeľná púť. V poradí 24. dobrovoľnícka sezóna na zrúcanine kláštora na Katarínke sa začne týmto tradičným podujatím, ktorým nadväzuje na púte z minulosti.


Tie boli organizované pre tisíce pútnikov z okolitých obcí a zúčastňovali sa ich aj trnavskí biskupi.       

Bielonedeľná púť sa začne príchodom osobného vlaku do železničnej stanice Buková, približne o 9.45 hodine. Vlak vyráža z Trnavy o 9.09 h. Vítané sú všetky vekové skupiny, ktoré zvládnu pešiu turistiku v dĺžke desiatich kilometrov. Putovať sa bude lesmi Malých Karpát približne tri hodiny. Najprv červenou trasou v smere na Hornú Rakovú, Cerovú a potom neznačeným chodníkom na Katarínku. Celá púť je sprevádzaná zastaveniami, pričom program vyvrcholí svätou omšou v ruinách kostola sv. Kataríny o 14.30 hod.       

"Tento rok prisľúbil svoju účasť pomocný biskup Jozef Haľko, ktorý bude celebrovať svätú omšu a plánuje sa zúčastniť aj na putovaní," informoval člen organizačného tímu projektu Katarínka Ľubo Blišák. Program bude pokračovať sprevádzaním po ruinách a v prípade priaznivého počasia bude tiež sprístupnená zrekonštruovaná veža, ktorá ponúka výhľad do širokého okolia. Organizátori podujatia odporúčajú prispôsobiť oblečenie predpovedi počasia a záujemcom o výstup do veže odporúčajú informovať sa už vopred o podmienkach na webovej stránke www.katarinka.sk.       

Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč pri Trnave. Aj tento rok sa dobrovoľníci budú opäť aktívne venovať záchrane historickej pamiatky. "Letné tábory na Katarínke organizuje Občianske združenie Katarínka v spolupráci so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže. Od založenia projektu sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo takmer 1700 dobrovoľníkov," dodal Bliščák. Budú pokračovať archeologické práce i konzervácia ruín v objekte kláštora. Zároveň budú prebiehať prípravy na oslavu 400. výročia založenia kláštora. Zakladacia zmluva bola vydaná grófom Kryštofom Erdödym v Chtelnici v roku 1618.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.07.2016
Na hrade Šášov objavili unikátne nálezy
Dobrovoľníkom, ktorí pracujú na záchrane hradnej zrúcaniny Šášov, sa pred pár dňami podarili unikátne objavy.
viac
28.06.2018
Deň otvorených dverí na Katarínke bude v duchu osláv významného výročia
Na sviatok sv. Cyrila a Metoda 5. júla je pripravený na zrúcanine kláštora Katarínka pri Dechticiach v okrese Trnava deň otvorených dverí. Jeho program sa v tomto roku ponesie v znamení osláv 400. výročia od založenia Kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej.
viac
03.12.2018
Úsilie dobrovoľníkov na Katarínke vynieslo cenu Fénix – Pamiatka roka
Obnovená veža bývalého kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach pri Trnave získala cenu Fénix – Pamiatka roka 2017 aj cenu Najkrajšia obnovená pamiatka roka.
viac
19.12.2020
Záchranné práce na Katarínke nezastavil ani koronavírus
Historické ruiny Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej, ktoré sa nachádzajú severne od Trnavy pri obci Dechtice, zachraňovali dobrovoľníci aj tento rok. Projekt Katarínka sa aj napriek pandémii koronavírusu otvoril pre ďalších dobrovoľníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %