Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
27.11.2017 10:38

Nový drevený chrám postavili takmer bez klincov


Nový chrám je zasvätený veľkomoravskému kniežaťu, svätému Rastislavovi.


Pravoslávni veriaci v Snine majú od nedele nový drevený chrám. Po ročnej výstavbe ho za účasti množstva veriacich a duchovných posvätil pravoslávny arcibiskup prešovský a metropolita českých krajín a Slovenska Rastislav.


"Je to celodrevená stavba. Použité boli tradičné materiály aj tradičné technológie výstavby. A dnes, hoci prší, je tu obrovské množstvo veriacich, nielen pravoslávnych, ktorí prišli a zúčastnili sa svojou modlitbou. Verím, že chrám bude slúžiť generáciám pravoslávnych veriacich tak, ako slúžia podobné 300-400 rokov staré drevené chrámy v okolitých obciach," povedal duchovný správca Pravoslávnej cirkevnej obce v Snine Igor Kerekanič.       

Ako ďalej uviedol, celkové náklady na výstavbu chrámu predstavujú sumu takmer 100 000 eur. Postavili ho takmer bez použitia klincov. "Okrem strechy a veže, na stavbu korpusu stavby nebol použitý ani jeden klinec. Všetko zapadlo do seba a keďže veža je vysoká, tak tam sa dávali drevené kliny z tvrdého dubového dreva, ale istilo sa to aj klincami. Keďže strecha je drevená, tak tá sa samozrejme pribíjala klincami. Ale inak steny sa stavali pôvodnou starou technológiou," vysvetlil Kerekanič s tým, že zhotoviť ho dali na Ukrajine.       

"Tam bol poskladaný, nie kompletne, ale na viacerých miestach. Potom bol rozobraný a privezený na štyroch kamiónoch začiatkom októbra minulého roka. Stavali sme ho od októbra minulého roka," dodal Kerekanič.       

Metropolita Rastislav zaželal vo svojom príhovore chrámu, aby na neho Hospodin vzhliadol a naplnil ho osvietením a blahodaťou Svätého Ducha. "Nech všetci tí, ktorí tu budú prichádzať, tu nájdu duchovné útočisko a nemocnicu od strastí, hriechu a všetkého toho, čo my, ľudia poranení zlom, môžeme postrádať. Nech každý, kto tu vojde, nájde uzdravenie," povedal.

Primátor Sniny Štefan Milovčík verí, že nový chrám nebude nikdy prázdny. Podľa jeho slov za rekordne krátky čas vzniklo toto krásne dielo, ktoré je ďalšou dominantou Sniny.       

V Snine sa k pravoslávnej cirkvi hlási približne 2600 veriacich, celkovo je ich na Slovensku asi 50 000.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2017
Mesto pod Sninským kameňom existuje oficiálne už 700 rokov
Snina si v tomto roku pripomína 700. výročie prvej písomnej zmienky. Ako uviedol jej primátor Štefan Milovčík, hlavným cieľom tejto spomienky je predovšetkým to, aby boli obyvatelia mesta právom hrdí na jeho históriu i súčasnosť.
viac
18.04.2017
Festival ARS ORGANI NITRA slávi desiate jubileum
Od vzniku medzinárodného organového festivalu ARS ORGANI NITRA ubehne už desať rokov.
viac
20.11.2017
V meste ocenia osobnosti plastikou Nebo nad Sninským kameňom
Pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky ocení mesto Snina tri osobnosti verejného, spoločenského a kultúrneho života. Tri ceny udelí aj primátor mesta. Približne 20 ľuďom odovzdajú pamätné a ďakovné listy. Slávnostný ceremoniál sa uskutoční v sobotu 25. novembra.
viac
24.07.2020
V Hurbanove vysvätili zreštaurovaný hlavný oltár
Pri príležitosti hodových slávností 27.júna generálny vikár Trnavskej arcidiecézy Róbert Kiss slávnostne vysvätil zreštaurovaný hlavný oltár v Kostole sv. Ladislava v Hurbanove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %